Man bør være forsiktig med å forskyve slåttene utover høsten, sier Marit Jørgensen, forsker i avdeling fôr og husdyr, Divisjon for matproduksjon og samfunn i NIBIO.
I et treårig prosjekt har NIBIO undersøkt hvordan eng reagerte på at etterveksten på høsten etter hovedslått, ble høstet. Forsøkene ble gjennomført på NIBIOs avdelinger på Løken, Fureneset, Kvithamar og Holt. I Nord-Norge ble det i tillegg gjort forsøk hos bønder i Tana, Nordreisa og Borkenes.
- Klimaendringene har gitt oss en tidligere vår og en varmere høst. Dermed har slåttene også forskjøvet seg, sier Jørgensen.
OVERVINTRINGMange bønder har lurt på om en lengre vekstsesong også betyr at de kan få en ekstra slått, og om kraftig ettervekst som blir stående om høsten, kan bidra til å kvele graset neste sesong.
Mens det i sør er vanlig med to eller tre slåtter, er én eller to slåtter det normale, spesielt nord i Nord-Norge.
- Har man fokus på fôrkvaliteten, er anbefalinga å slå tidligere.