Bonden skulle ha vært båret igjennom gatene på en gullstol, og det eneste oppsiktsvekkende er at det ikke skjer. Ludvig den 14. hadde blitt grønn av misunnelse om han hadde sett inn i kjøleskapet til en arbeiderklassefamilie i Groruddalen. Det eneste problemet vi har med mat, er at vi spiser for mye av den, sier Birger Svihus.
Kontoret hans på Husdyrfagsbygningen på NMBU ser ut akkurat som kontoret til en professor i fjørfeernæring skal se ut. Ei høne i porselen, x antall utgaver av Fjørfeboka, flere årganger av tidsskriftet Fjørfe, papirer og permer som flyter rundt i et system som mest sannsynlig ikke engang ENIGMA-kodeknekkerne ville ha skjønt noe av. Men det han mangler i system på papirene, tar han igjen i system på prateapparatet.
- Det er klart det ikke er bøndenes skyld at regnskogen hogges ned i Sør-Amerika. Grunnen er de valgene forbrukerne tar i butikken hver dag. Forbrukeren velger kylling i stedet for vassgraut, bonden har bare tilpasset seg det valget, sier Svihus.
BØNDER FORTJENER TILLITEN DE HAR FÅTTFor i år har han ertet på seg matskribenter, matbloggere, kjendiskokker og andre urbane eliter, med boka «Spiselig - En fortelling om maten og mennesket». Boka gir en ny innfallsvinkel på matdebatten som går i media.
- Når Andreas Viestad forteller folk at 95 prosent av bøndene tar snarveier og er uærlige, eller når Niels Chr. Geelmuyden forteller at staten, bøndene og matmyndighetene våre er en del av en konspirasjon for å forgifte folk, er det så galt som det bare kan bli, sier Svihus.
Han mener tvert imot at bønder fortjener den tilliten de har hatt i folket, fordi bønder og matindustri har klart å mette sju milliarder mennesker