AddToAny

Bærekraftige rammemakere

Ornamentikk, historie og gjenbruk er populært på arkitekthøgskolene. Er det studentene som skal gi arkitektur-opprørerne den byen de ønsker seg?
- Hvis du hadde laget en utstilling med alle modellene fra arkitekthøgskolenes diplomer de siste ti årene, og satt dem sammen til en by, så hadde den byen sett helt annerledes ut enn det som bygges i dag, sa byarkitekt Maria Molden til Arkitektnytt tidligere i vår, som et slags svar på Arkitekturopprørets kritikk av en grå, trist og ensformig byutvikling.

Også Erling Dokk Holm mener det er nyttig å se til avgangsutstillingene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo: «Her blir man eksponert for bredde - ja bent frem anarki - i estetisk orientering. Ikke minst et stadig sterkere fokus på vern, gjenbruk, demokrati og eksperimentering», skrev han i Aftenposten i april.

De optimistiske utropene om potensialet hos morgendagens arkitekter gjør det nærliggende å undersøke påstanden nærmere: Er det grunn til håp, for opprørte klassisister eller desillusjonerte medlemmer av arkitektstanden? Hva er det egentlig som rører seg ved arkitektutdanningene i landet?

Skolene og studentene har alltid vært eksponent for ytterpunktene og vist frem samtidens utopier, mener Espen Surnevik, som leder Institutt for arkitektur ved AHO.

- Det er jo ikke alle arbeidene som er toneangivende, men de beste artikulerer gjerne karikerte trekk ved samtidsarkitekturen og samtidsdebatten.

Studentene etterlyser høyere diversitet i uttrykk og mindre konvensjoner rundt moderne arkitektur, mener Surnevik.

- Men det henger nok også sammen med andre ting i samfunnet, diversitet står jo på agendaen på alle måter.

Vil ta tilbake planleggerrollen

- Vi må bygge mye mer klimavennlig, og tenke mer på sosial bærekraft. Kanskje er det det som er det nye vakre, sier Ida Messel, masterstudent ved AHO.

Bærekrafttematikken er blitt et paradigmeskifte i arkitekturen, etter en postmoderne arkitektur som kanskje ikke hadde så tydelige bein å stå på, mener Messel.

Hun tror arkitekturen har godt av å stå for noen verdier. Man kunne kanskje tenkt at det gjorde at det som tegnes ble likere, men Messel tror tvert imot at løsningene blir mer egenartede og mangfoldige.

Det som er viktig i Norge er at man får tilbake rollen som planlegger, mener Messel. Hun tror dette er noe mange studenter er bekymret for.

- I store byggesaker er arkitekten redusert til en utskiftbar konsulent. En ting Arkitekturopprøret viser, og som jeg tror mange arkitekter ikke tenker så mye på, er at folk flest holder arkitekten ansvarlig uansett.

- Jeg tror vi studenter er veldig interessert i materialer, farge og historie, men man må ha tilbake planleggerr

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Nitja senter for samtidskunst er Haugen/Zohars første kulturbygg. Nå blir bygget hedret med Lillestrøm kommunes arkitektur- og byggeskikkpris, som i 2021 deles ut for første gang.
Arkitektnytt 22.09.2021
Hvert år åpner hus i store deler av Oslo-området dørene for skuelystne arkitekturinteresserte. Til helgen (25. og 26. september) er det nok en gang klart for Oslo Open House (OHO).
Arkitektnytt 21.09.2021
- EUs energieffektiviseringdirektiv er en god medisin mot økt energiforbruk og naturødeleggelser, skriver Kai Reaver og Gisle Løkken i NAL.
Arkitektnytt 21.09.2021
- Da du begynte, sa du at «NAL er bedre enn noensinne». Hvordan er NAL nå, tre år senere?
Arkitektnytt 20.09.2021
Under Norske Landskapsarkitekters fagdag i Larvik ble Landskapsarkitekturprisen 2021 delt ut fredag ettermiddag. Årets vinner er Cowi og Bymiljøetaten i Oslo for sitt arbeid med ny gatenormal i Oslo.
Arkitektnytt 18.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt