AddToAny

AVLINGSMENGDE OG KVALITET I LANGVARIG ENG

AVLINGSMENGDE OG KVALITET I LANGVARIG ENG
Avlingsmengde og fôrenhetskonsentrasjon i høstet avling var tilfredsstillende både i langvarig eng og i eng som var fornyet. Proteininnholdet var lavt, særlig i første- og andreslått, både i langvarig eng og i eng som var fornyet.
Langvarige forsøksfelt med ulike omløp kan gi svar på endringer over tid i jorda og plantevekst. Langvarig eng som har lagt siden etablering i 1968 på Særheim og 1974 på Fureneset har ved tilfredsstillende dreneringsog kalktilstand gitt bra avlinger i forsøksårene 2017-2020, men noe mindre enn der enga er fornyet. N-gjødslinga har vært for knapp for å utnytte avlingspotensialet, særlig i eng som er fornyet, og innholdet av protein i avlinga både i ny og langvarig eng har vært lavere enn ønskelig.

Avlingsnivå, og virkning av engfornying
Langvarig eng har bra avlingsnivå både på Særheim og på Fureneset, med om lag 900 kg tørrstoff per dekar som årsavling (Figur 1). I feltet på Fureneset var det større avlingsøkning av engfornying enn på Særheim. Avlingsøkninga var om lag 100 kg tørrstoff pr. dekar og år på Særheim og mer enn 200 kg tørrstoff pr. dekar og år på Fureneset. I feltet på Særheim er det i snitt for fire engår litt større avling etter fornying av den gamle enga (etablert 1992) etter pløying enn etter direktesåing. I feltet på Fureneset er det motsatt situasjon, litt større avling etter brakking og direktesåing (Figur 1).

Botanisk sammensetning i gammel eng
Vanlig er at botanisk sammensetning blir skjønnsmessig vurdert på forsøksfelt, om det ikke skal gjøres grundigere studier. I disse forsøksfeltene blei det et år like før første slått gjort botanisering og sortering av tilfeldig klipte planteprøver. Planteprøvene ble tatt ut fra flere steder på de forsøksrutene som ikke er fornyet siden feltene ble etablert.

Botanisk innhold på forsøksrutene med 50 år gammel plantesammensetning både på Særheim og Fureneset må sies å væra bra. Det er noen fellestrekk som går igjen, rapparter utgjør begge steder en stor del av grasartene. Mest av rappartene er det i enga på forsøksrutene på Fureneset, ikke u
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Fokus på fôreffektivitet og kraftfôrregimet over mange år har betalt seg. Det startet med at det ble satt inn kraftfôrvogn i båsfjøset, og nå er regimet videreutviklet med mjølkerobot.
BUSKAP 21.10.2021
Metan og CO2 er så ulike når det gjelder påvirkning på klodens oppvarming at det er meningsløst å omregne metan til CO2-ekvivalenter.
BUSKAP 21.10.2021
Det er god grunn til å stoppe opp og reflektere over historien bak at vi har verdens beste melk, og hvordan vi kan bli flinkere til å slå oss på brystet og kommunisere dette budskapet. Les lederen i Buskap 7/2021 HER
BUSKAP 18.10.2021
Hvorfor det er viktig å få kontroll over holdutvikling i besetningen og hvordan vi kan bruke BCS-kameraet til å hjelpe oss med dette?
BUSKAP 09.10.2021
Typisk for ei besetning med lav fôreffektivitet er stor grad av overfôring utover i laktasjonen. Kyrne blir feite før avgjelding og kalver inn for feite, med de kjente problemene det gir rundt og etter kalving.
BUSKAP 07.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt