seniorforsker, Nibio
Klaus Mittenzwei
forsker, Nibio
Kjøttproduksjonen i landbruket bidrar med omtrent 5 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene i Norge. Utslippene varierer sterkt mellom ulike husdyr.
Det som med sikkerhet vil føre til reduksjon av de globale klimagassutslippene fra jordbruket, er at forbruket av rødt kjøtt reduseres. Grønn skattekommisjon har derfor foreslått å innføre en miljøavgift på rødt kjøtt. En slik avgift forventes å redusere forbruket og dermed behovet for import.
Den vil trolig også føre til reduserte råvarepriser i Norge, svekket lønnsomhet for kjøttproduksjon basert på ammekyr, men vil bare i liten grad ramme melkeproduksjonen.
Forslaget om avgift på rødt kjøtt har blitt møtt med sterk motstand fra landbrukshold. Ett av motargumentene er at norsk produsert storfekjøtt er mer klimavennlig enn storfekjøtt fra andre verdensdeler, og at vi derfor bør øke produksjonen av storfekjøtt i Norge. Men en slik økning må i hovedsak være basert på ammekyr, og vil derfor f�


































































































