AddToAny

Arbeidsliv Ordninger er grunnen til at vi har det så godt Harald Eia er klar på hvorfor vi i Norge og Norden har lykkes så godt. Gode ordninger og sterke fagforeninger henger tett sammen med hvorfor de nordiske landene havner på topp på de fleste levek...

TAKKNEMLING: Harald Eia er svært takknemlig for jobben norske fagforeninger har gjort.
Ordninger er grunnen til at vi har det så godt

Harald Eia er klar på hvorfor vi i Norge og Norden har lykkes så godt. Gode ordninger og sterke fagforeninger henger tett sammen med hvorfor de nordiske landene havner på topp på de fleste levekårsundersøkelsene.

Sjur O. Anda

Senest oppdatert aug 19, 2021

- All statistikk viser at vi har det bra i Norge. Vi er ikke mer ensomme enn før, de eldre og de unge har det bedre, vi har høy produktivitet og folk er generelt sett svært tilfreds. Norge skårer også høye på individuell frihet, både objektivt og subjektivt og det er lett å drive næringsvirksomhet her. I tillegg er vi på sjetteplass på BNP per innbygger. Vi har med andre ord fått det bra til. Og det er egentlig et mysterium, sier Harald Eia, sosiolog, komiker og programleder. Vi ser ham under Arendalsuka, der han holder foredraget om den norske modellen, i regi av NITO og Finansforbundet.

Men hvorfor har vi i Norge lykkes så godt da?

- Folk peker på oljen, men Sverige og Finland har ikke olje. De skårer også høyt, så oljen holder ikke som forklaring, sier Eia.

Er det noe i verdiene og kulturen vår? Gro Harlem Brundtland sa i sin tid at det er typisk norsk å være god. Noen har pekt på protestantismen og at vi er innprentet nøysomhet og arbeidsplikt. Heller ikke det kjøper Eia.

- Når prenta du inn i barna dine sist at det er viktig å jobbe hardt? Her er det vel snarere «jobb ikke for mye, da blir du utbrent».

I Norge er det også små forskjeller. En hjemmehjelper i Norge tjener om lag 420 000 kroner i året. Tilsvarende i USA ligger på 250 000, justert for kjøpekraft. Samme tall for advokater er henholdsvis 610 000 og 900 000 kroner. Det lavtlønte tjener med andre ord mindre og de høytlønnede bedre i USA.

- Hvorfor er det slik? Noen peker på at vi har en egalitær kultur og ikke liker lønnsforskjeller. Andre peker på janteloven, doserer komikeren.

I Norge er det også viktig å være uavhengig. Å klare seg selv. Hvor kommer dette fra?

- Folk liker å si at vi er etterkommere av selvstendige bønder og at det er noe i kulturen som gir oss denne trangen til selvstendighet.

I Norge stoler vi på hverandre også.

- Det er bare her i Norge det finnes selvbetjente hytter der folk vippser eller legger fra seg penger for det de tar. Vi har høy tillit til hverandre. Det nyter også næringslivet godt av. Alt glir så mye lettere når vi stoler på hverandre, sier Eia.

GODE ORDNINGER

Men har det alltid vært sånn? Har vi alltid vært et

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Finansfokus 12.03.2024
«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.
Finansfokus 12.03.2024
Vi starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia.
Finansfokus 12.03.2024
If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.
Finansfokus 12.03.2024
Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene.
Finansfokus 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt