AddToAny

Arbeid er kilden til evig inntekt, sa Sigbjørn Johnsen

Arbeid er kilden til evig inntekt, sa Sigbjørn Johnsen
Det er godt sagt. Mange vet ikke hva de kommer til å få i pensjon, og de lar være å undersøke hva som kan lønne seg å gjøre akkurat for dem. Skillene mellom arbeid og fritid viskes ut.
(Illustrasjonsfoto Frank May / NPK / NTB scanpix)

Det du har å leve av etter at du slutter å jobbe er som regel folketrygd, tjenestepensjon og egen sparing. På nettsider som nav.no eller norskpensjon.no vil de fleste kunne få en god oversikt over mye som gjelder egen pensjon. Det finnes også andre nyttige nettsider litt avhengig av hvor du har jobbet og hva slags pensjonsordninger du har hatt og har. Men mange vil også oppleve at de ikke får full oversikt noen steder. Vanlige måter å logge seg på disse nettsidene på er med MinID eller BankID. Spør banken din om hjelp, dersom du mangler disse. Under Arbeid og pensjon på Seniorpolitikk.no finner du mer informasjon og forklaring på ulike begreper.

Nav.no Trykk på pilen ved siden av DITT NAV i menyen. Logg inn. Gå videre inn på Din pensjon. Ved å velge Opptjening, kan du se en oversikt over hvor mye du har tjent hvert år siden du begynte å jobbe. Det er denne inntekten som danner grunnlag for hva du får utbetalt i pensjon. Ved å velge Kalkulator kan du gjøre ulike beregninger for å se hvor mye pensjon du kan få avhengig av når du begynner å ta ut pensjon og når du velger å slutte og jobbe. På Kalkulatoren velger du Offentlig eller Privat sektor eller Annet, avhengig av hvor du jobber nå. Deretter får du spørsmål om du har rett til AFP. Vet du ikke det, må du spørre arbeidsgiver. Så fortsetter du etter beste evne å svare på spørsmålene du får, fram til kalkulatoren gjør en beregning. Under Pensjon fra andre enn NAV kan det komme feilmeldinger som: Beregning av offentlig tjenestepensjon feilet, ta kontakt med din leverandør av offentlig tjenestepensjon. Personlig hjelp av Din pensjon på nav.no: - Dersom brukerne av Din pensjon på nav.no opplever feilmeldinger, hvor kan de få hjelp? - Han eller hun kan kontakte NAV Kontaktsenter pensjon på telefon 55 55 33 34. Brukeren vil da få hjelp av en veileder som har tilgang til selvbetjeningsløsningen og kan se det samme som brukeren. - Kan brukerne få snakke direkte med noen i Nav om det de lurer på? - Brukerne kan kontakte NAV Kontaktsenter pensjon på telefon 55 55 33 34 for spørsmål rundt pensjon.

Norsk Pensjon - norskpensjon.no Norsk Pensjons pensjonsportal skal gi deg en samlet oversikt over dine antatte pensjonsrettigheter i folketrygden, fra private tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler. Øverst på siden under Sjekk din pensjon kan du logge deg inn for å se dine avtaler. Deretter må du samtykke til at Norsk Pensjon kan hente inn informasjon om deg. Deretter får du opp en side der det står Mine avtaler. Klikk for å kalkulere og du kommer til Kalkulator. Der må du oppgi nåværende årslønn og oppgi en alder for når du vil gå av, for eksempel 67 år. Prøv gjerne med forskjellige aldere og se på forskjellene. Et sted står det Årlig netto offentlig tjenestepensjon og: En simulering av offentlig tjenestepensjon kan du få på NAVs nettsider, men noen opplever at dette ikke er mulig. Du kan gå videre til Beregn min pensjon, men sjekk at alle dine pensjonsordninger er med, både offentlige og private. Personlig hjelp av Norsk Pensjon: - Dersom brukerne av norskpensjon.no opplever feilmeldinger, hvor kan de få hjelp? - Ved påloggingsproblemer kan brukerne kontakte brukerstøtte på telefon 80 03 03 00 eller på epost: brukerstotte@difi.no Ved feilmeldinger ellers kan vi kontaktes på post@norskpensjon.no. Norsk Pensjon har ingen telefontjeneste. Er det feil på pensjonsavtaler som vises, anbefales det å ta direkte kontakt med pensjonsleverandøren, da ingen data er lagret hos Norsk Pensjon. - Kan brukerne få snakke direkte med noen i Norsk Pensjon om det de lurer på? - Vi kan kontaktes på post@norskpensjon.no. Er det spørsmål om den enkelte pensjonsavtale, anbefaler vi å ta direkte kontakt med pensjonsleverandøren.

Statens pensjonskasse - spk.no Logg inn og du kommer til Min side. Klikk deg inn på Min opptjeningstid. Dersom det er i Statens pensjonskasse du har pensjonsopptjening i dag, og ikke bytter jobb før du begynner å ta ut pensjon, er det SPK som skal betale ut din offentlige tjenestepensjon. Dersom opptjeningstiden for andre offentlige tjenestepensjonsordninger som for eksempel KLP, ikke vises, ta kontakt med SPK. SPK kan se din opptjening hos andre, men den er ikke synlig for deg på SPKs nettsider. Og opptjeningen i for eksempel Oslo Pensjonsforsikring (OPF) er ikke tilgjengelig verken for SPK eller deg. Går du videre til Pensjonskalkulator, får du opp en pensjonsprognose der tjenestepensjonen i SPK kommer fram sammen med folketrygden, men der tjenestepensjonen fra for eksempel KLP og OPF ikke er med. Til dem som er født mellom 1954 og 1958 gir SPK denne beskjeden: Regelverket for offentlig tjenestepensjon er ennå ikke avklart for deg som er født etter 1953. Beregningen som foretas her er midlertidig og uforpliktende ettersom det er på regelverket for de født til og med 1953. Personlig hjelp av Statens pensjonskasse: - Dersom brukerne av spk.no opplever feilmeldinger, hvor kan de få hjelp? - Brukerne får opp ulike feilmeldinger på spk.no - avhengig av hva som er feil. Vi forsøker å gi så gode og informative feilmeldinger som mulig, og noen ganger får brukerne beskjed om å forsøke igjen senere, andre ganger om å ta kontakt med oss på telefon eller ved å bruke kontaktskjema på nettsiden. Uansett er det alltid mulig å ta kontakt med oss på telefon, chat eller e-post (via kontaktskjema), se nettsiden.

- Kan brukerne få snakke direkte med noen i Statens pensjonskasse om det de lurer på? - Ja, hvis brukerne ringer oss eller tar kontakt på chat, kommuniserer de direkte med en av våre kundebehandlere.

Kommunal Landspensjonskasse - KLP Dersom du har eller har hatt tjenestepensjonsordning i KLP, kan du gå inn på deres nettsider på klp.no. Logg inn. Klikk på Offentlig tjenestepensjon. Først får du en oversikt over hvor lang medlemstid du har i KLP, deretter hvor lang opptjening du eventuelt har i Statens Pensjonskasse. Hvis du har eller har hatt andre offentlige pensjonsordninger som ikke kommer opp her, må du ta kontakt med KLP. Gå tilbake til Beregn pensjon. Du må samtykke til at KLP innhenter informasjon om eventuelle private tjenestepensjonsordninger fra Norsk Pensjon. Men her stopper det i mitt forsøk på å få oversikt. Kalkulatoren viser kun delvis private ordninger og de offentlige tjenestepensjonsordningene kommer ikke fram i det hele tatt. Personlig hjelp av Kommunal Landspensjonskasse - KLP: - Dersom brukerne av klp.no opplever feilmeldinger, hvor kan de få hjelp? - Dersom de opplever problemer med Min side på klp.no kan de kontakte kundesenteret vårt på telefon 55 54 85 00 eller epost. Kontaktinformasjonen er lett tilgjengelig på alle våre sider. - Kan brukerne få snakke direkte med noen i KLP om det de lurer på? - Vi er opptatt av å yte god og personlig service. Vi gjør over 10.000 personlige veiledninger i året på arbeidsplassene. Kundesenteret vårt er dessuten alltid tilgjengelig på telefon, og vi oppfordrer medlemmene til å ringe oss om de har spørsmål om pensjonen sin.

Oslo Pensjonsforsikring - OPF Dersom du har eller har hatt tjenestepensjonsordning i Oslo Pensjonsforsikring (OPF) kan du gå inn på deres nettsider opf.no. Logg inn. Først får du informasjon om hvor lang opptjeningstid du har. Gå deretter til Se full oversikt. Der får du en oversikt over stillingene du har hatt og stillingsprosent. Dersom noe ikke stemmer, må du kontakte den eller de arbeidsgiverne du har eller har hatt og be dem melde fra skriftlig om rettelsene til OPF. OPF har en enkel pensjonskalkulator, men den er best egnet for dem som har all sin tjenestepensjon i OPF. Personlig hjelp av Oslo pensjonsforsikring: - Dersom brukerne av opf.no opplever feilmeldinger, hvor kan de få hjelp? - Vi er tilgjengelige på telefon 23 36 08 00 alle hverdager fra klokka 08.00-15.30. Du kan også besøke oss, men da ønsker vi å bli kontaktet på forhånd. - Kan brukerne få snakke direkte med noen i Oslo Pensjonsforsikring om det de lurer på? - Absolutt. Dette gjelder for alle våre ulike fagområder (pensjon, lån, forsikring m.m.).

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt