AddToAny

Analog renessanse

Digitaliseringen er rundt oss på alle kanter. Det er likevel gode grunner til å hente frem de helt menneskelige verktøyene i arbeidshverdagen.
Wow! Lego-klosser, det var lenge siden.
Med ett var de 15 PwC-ansatte i gang med å bygge. Det raslet i haugen av plastklosser. Isoporkuler rullet på gulvet.
- Det er morsomt at det var så mye gøy her. Det er nesten som å være tilbake i barnehagen, sier én.
- Nå er det bare å angripe!
Tidligere denne morgenen hadde de fleste lagt mobiltelefonene i en bastkurv, fått kaffe og satt seg i de dype stolene på PwCs opplevelsessenter i femte etasje i Bjørvika. De hadde intervjuet hverandre om hvilke spennende brukerbehov de kunne tenkes å ha. Deretter idémyldret de rundt spørsmål som kunne løse dette behovet. Som for eksempel: Hvordan kan vi lage et visittkort for Siri som gjør at de hun møter, lettere husker henne? Så skisserte de noen designideer som kunne løse de mange behovene.
- Ikke glem de ville ideene, da, sa konsulent Ida Norrby, før de satte seg sammen to og to for å velge hvilken løsning de ville gå videre med.
For nå skulle de bygge denne ideen. Eller, de skulle bygge essensen av den ideen. Med små skumballer, grønn filt og gule limstifter.
De fikk fem minutter på seg.

Analogt skifterom
Digitaliseringen er overalt. Skann denne QR-koden og se en video om hvordan du sender reiseregninger. Klikk deg inn på dette nettkurset om HMS i bedriften. La kunstig intelligens løse utfordringene du møter. La KI komme på ideene dine. La PowerPoint holde foredraget ditt.
Eller er det kanskje ikke så lurt?
Kan det ha noe for seg å holde på Post-It-lappene? Kan det være bedre med fysiske møter? Idémyldring med ekte hjerner til stede? Er det ikke noe med å ta på, oppleve, fortelle, dele samtidig som man kan se den andre inn i øynene?
Konsulentfirmaet PwC har begynt å tro det. De har jobbet en god stund med å lage programmer, ikke kurs. Å oppleve i stedet for å bare passivt ta imot et foredrag. De siste årene har de arrangert lederutviklingsprogrammet Skiftprogrammet, med mål om å bygge kompetanse, nettverk og egenskaper for å skape større fart i den grønne omstillingen. Programmet var et samarbeid mellom PwC og klimanettverket med samme navn, og det første pilotkullet var ferdig i høst. Skiftprogrammet var et «opplevelsesbasert samhandlingsprogram opp mot det grønne skiftet som utvikles for å øke handlekraften hos viktige endringsledere», som det ble omtalt i invitasjonen.
For å øke handlekraften brukte de menneskelige verktøy som samskaping, diskusjon, innsikt og indre driv. Det var bevisst lagt opp som et fysisk og analogt program. I den aller første samlingen sendte de deltakerne ut av huset til vannspeilet i Middelalderparken, der de skulle lytte og tenke. De brøt også opp den tradisjonelle foredragssituasjonen. Toppledere kom på besøk og ble plassert på puffene sammen med resten av gruppen, i stedet for å stå på en scene.
- Det ble en annen type samtale. Det å få inn toppledere i en gruppe på den måten, på en litt mer likeverdig måte, gir veldig spennende resultater. De hadde også fått beskjed om ikke å ha med presentasjoner. Jeg syns de kom mye raskere inn på konkrete erfaringer. Det ble mer fortellinger om «slik jobber jeg med langsiktige planer, dette er slik jeg prioriterer», sier programdirektør Siri C. Warren.
- Deltakerne hadde veldig forskjellige forventninger til programmet. Mange trodde det var en fast oppskrift på innovasjon. Men poenget er at man må finne i seg selv hva man vil med programmet, sier konsulent og prosjektleder Merete Hole Gedde.
Det er der prinsippene om indre utviklingsmål (IDG) kommer inn. De prinsippene tar for seg mål om ditt forhold til deg selv, din evne til kritisk tenkning og langsiktig visualisering, omsorg for verden rundt deg, samarbeidsevner og mot og kreativitet til å faktisk handle. Disse målene la grunnlaget for de fem samlingene, og var også noe av grunnen til at programmet måtte være så fysisk og analogt.
Programmet hadde vel og merke poster med gjennomgang av sirkulær økonomi og bærekraft, de trakk inn mange eksperter som bidro. Men læringen handlet mer om utviklingen de selv fikk, og hvor åpne de var for å endre seg.
- Hvis man bare skulle lært fakta, vært på kurs, så kunne vi gjort det like godt digitalt. Men å legge til rette for den individuelle modningen over tid er en mer analog ting. Målet er å utvikle ferdigheter som gjør deg i stand til å møte de utfordringene som kommer i s
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt