AddToAny

Alvorlig talt!

Alvorlig talt!
Lars Jakob Furunes er ikke redd for å irettesette folk som synser i debatter. Den prinsippfaste trønderen går mer enn gjerne i bresjen for det han tror på.
Kaffe?

Lars Jakob Furunes har slått leir i bymarka i Trondheim. På trebenken står primusen klar. Mens vannet koker opp, fisker han fram kaffebønner, filter, kolber og kvern fra sekken. Med vante bevegelser tryller han fram den deiligste kaffekopp. Det er drøyt to timer til han skal på jobb for å mekke sykler på XXL på den andre siden av byen, men før det skal han intervjues av HK-Nytt, i omgivelser som passer den aktive 42-åringen.Sykkeltur og pubtur

Før journalist og fotograf kommer heseblesende til avtalen i taxi fra sentrum, har Lars Jakob allerede rukket å sykle mange kilometer på skogstiene med hunden Tråle. Her, øverst i Fagerlia, er ett av de mange rekreasjonsområdene hans. Andre er byens mange puber og konsertlokaler.

- Jeg går ofte ut og tar en øl med venner, gjerne etter jobb. Trondheim har, som alle andre byer, kastet seg på bølgen med mikrobrygget øl og gourmet-burger. Det er bra etter jobb-medisin, sier Furunes.

Er han litt snobbete, mannen som snakker om gourmetmat og spesial-øl, mens han slurper i seg håndkvernet kaffe midt inni skauen?

- Nei! Jeg drikker pulverkaffe om det er det som finnes. En kan ikke forvente noe fra øverste hylle hver gang. Hvis man aldri godtar snarveier eller ferdigløsninger, blir man bare bortskjemt og utakknemlig, sier han.Ivrig debattant

Snarveier i arbeidslivet, derimot, er ikke Lars Jakob Furunes med på. Mannen som for nøyaktig et år siden prydet HK-Nytts forside med nyheten om at han hadde skaffet sportskjeden den aller første tariffavtalen, har ikke slått seg til ro med det. Furunes slåss videre på flere arenaer for anstendige, ordnede og rettferdige arbeidsforhold. Han blir ofte kontaktet av andre HK-medlemmer som ønsker råd. Da setter han mer enn gjerne av tid.

På nettet går Furunes stadig i rette med kritikere av fagbevegelsen. Saklig og behersket forklarer han hvorfor den jobben både lokale og sentrale tillitsvalgte gjør, er så viktig.

- Jeg blir irritert på folk som har sterke meninger uten å vite hva de har sterke meninger om. Det ser vi mye av i nettdebatter. Da velger jeg å skrive forklarende tilbake. Jeg er saklig i saker som fortjener saklighet. Jeg prøver å være så uangripelig som mulig og få fram det jeg mener uten at noen skal kunne vri på det senere, sier Furunes.Leder etter loddtrekning

Samme taktikk brukte han i den utrettelige kampen for å få opprettet tariffavtale ved XXL på Lade. Det tok halvannet år med systematisk og grundig arbeid før avtalen ble undertegnet i et meklingsmøte. Hadde ikke ledelsen bøyd av, ville Lars Jakob og kollegene gått til streik. At det var nettopp han som gikk i bresjen, var i utgang
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra HK-Nytt

Stortinget har vedtatt at Vinmonopolet kan holde åpent en time lenger på lørdager. Det liker HK-klubben dårlig.
HK-Nytt 03.06.2020
Det blir en slutt på høyere dagpengesatser fra 1. november, foreslår regjeringen. Slik blir utslaget i økonomien til arbeidsledige og permitterte.
HK-Nytt 03.06.2020
Det norske tariffsystemet kan brukes til å bidra til å løse klimautfordringene, mener HK. Nå gir forbundet ut en egen bok - til inspirasjon for både arbeidsgivere, tillitsvalgte og medlemmer i fagbevegelsen.
HK-Nytt 02.06.2020
Når Sofie Nordvik lager smakfulle trerettere med mat fra søppelkonteinere, kjemper hun egentlig for at dette skal bli en umulig aktivitet.
HK-Nytt 01.06.2020
Buster Zoo-ledelsen savner fortsatt informasjon om hvilke problemer de ansatte faktisk har opplevd.
HK-Nytt 01.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt