AddToAny

Alle sansene teller

Med to nyopererte knær og en 80-årsdag nært forestående har Sigmund Asmervik, tidligere professor, enda tidligere ung og fremadstormende byplanlegger,
tatt nattoget fra Trondheim til Oslo for å treffe Arkitektnytt i Josefines gate en tidlig fredagsmorgen i november. Den aldrende trønderen har med det han selv kaller kledelig trøndersk beskjedenhet selv spilt inn sitt eget navn som et mulig portrettintervjuobjekt. Dessuten fyller han som sagt i disse dager, nærmere bestemt 11. desember, 80 år, og hans ekspertområder, samfunnssikkerhet, universell utforming og byplanlegging er aktuelle som aldri før. Anledningen er ypperlig.

- Jeg vet jo ikke hvor lenge jeg er oppegående verken fysisk eller mentalt, så det er fint å ta en sånn oppsummering. Du vet jo aldri hvor lenge du er i stand til å skrive og tenke. Men så lenge man stadig får inn innlegg i dagspressen, så er vel det et tegn på at man fremdeles fungerer, sier Asmervik mens vi vandrer langs snorrette Frogner-gater på vei til nærmeste kafé. Det viser seg at jubilanten kommer særdeles godt forberedt til intervju, med kulepunkter og referanser til utallige artikler. Han er en mann som liker å ha kontroll.

Mislykket arkitekt?

Men kontroll må man da også ha, hvis man skal bli byplanlegger, forskningsleder, styreleder, professor og foreleser - blant annet. En 55 år gammel yrkeskarriere har tatt mange retninger, og han har jobbet med byplanlegging i både Røros, Finland og Trondheim, vært avdelingsleder i Sintef, sittet i Statens råd for funksjonshemmede, vært professor ved universitetene i Stavanger, Ås og Trondheim og skrevet flere bøker og haugevis av artikler og avisinnlegg.

- Du kan telle på én hånd, antallet arkitekter på min alder som har gjort en vitenskapelig doktoravhandling. Det var de nest beste, eller de tredje beste som drev med sånt. Hvis du i tillegg fikk jobb i kommunen, da var du ansett som en mislykket arkitekt, sier han.

Beatles og new towns

Trønderen er egentlig skap-rogalending. Han er født på Rennesøy, like ved Utstein kloster. Her ligger gården Asmarvik, der de ikke aner hva nordavind er, og her hekker vandrefalken og andre rødlistede fuglearter i et vernet landskapsområde.

- Jeg har en veldig tilknytning til det landskapet, forteller han som eier et gammelt hus fra 1750.

Det var to ting som gjaldt i oppveksten, forteller Asmervik.

- Å vinne fotballkamper og få tak på damer. Jeg var passe dårlig i begge deler, så da ble det skolen, ler 80-åringen, som var den første i søskenflokken som tok artium.

Da han var ferdig på skolen, var det ikke så mange alternativer. Tidlig på 1960-tallet, hvis du var gutt og ville bli noe i livet, så skulle du på NTH i Trondheim. For han ble det arkitektutdanningen. Han hadde tegnet gjennom hele gymnastiden.

- Første året fikk jeg beste karakterer i matematikk. Jeg var kjempestolt, men skjønte at det måtte jeg ikke snakke høyt om. Du måtte ikke være god i typiske ingeniørfag. Verst var det med VVS, varme, ventilasjon og sanitærutstyr, blant studenter foraktelig kalt «do-fag». Om du ikke strøk på første forsøk her, kunne du ikke bli en dyktig arkitekt, ler han.

Sommeren 1963 dro han et par måneder på utveksling til Liverpool, og jobbet på et kontor som planla en såkalt new town. Dette vekket interessen hos den unge arkitektstudenten.

- Jeg ble fascinert av mangfoldet a

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Både arkitektkontorer, lokalpolitikere og NAL reagerte da selskapet Nyhavna Utvikling gjennomførte en prekvalifisering og nektet bidragsyterne innsyn i utvelgelsesprosessen, som i tillegg varte kun i få dager.
Arkitektnytt 12.08.2022
30 studenter fra arkitektur, landskap og interiør har de siste to ukene vært i såkalt Hurtigpraksis i hovedstaden.
Arkitektnytt 12.08.2022
Tidligere i sommer var det mange som reagerte da Nyhavna Utvikling, som er ansvarlige for utviklingen av området Nyhavna i Trondheim, annonserte vinnerne i en prekvalifiseringsrunde bare få dager etter at fristen for innsending gikk ut.
Arkitektnytt 11.08.2022
Spireverket søker personer mellom 18-25 år til arbeidstreningsprogram innen design og håndverk.
Arkitektnytt 11.08.2022
Doga inntar Arendalsuka med debatt om å få fart på innovasjonen hos Bygde-Norge.
Arkitektnytt 11.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt