Kjøkkenskriveren
27.10.2020
Er matgledekorpsene bare «pynt på toppen» og «en sovepute» for kommunene slik Ap-politiker Tuva Moflag og Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet uttalte i Dagbladet forleden?
Det er Fylkesmannsembetene som har koordinatorrollen for matgledekorpsene. Turid Windjusveen Olsen er prosjektleder for Matgledekorpset ved Fylkesmannen i Innlandet. Hun mener, som Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, at det er kommunene som til syvende og sist er ansvarlige for eldreomsorgen. Det hjelper ikke med et besøk av et matgledekorps hvis kommunen ikke følger opp. Men matgledekorpsene er et godt sted å starte, nettopp fordi de sprer engasjement og stolthet og setter i gang endringsprosesser lokalt.
- Vi var landets første pilotkorps i 2018. I fjor besøkte vi 10 kommuner. I tillegg har 25 kommuner deltatt på kurs med korpset. Det betyr at vi har nådd ut til 35 av totalt 46 kommuner. Vi har møtt 400 fagarbeidere, pluss rådmenn og ordførere. Vi har sett at det har blitt endringer alle steder vi har besøkt. Det er nødvendigvis ikke kostbare endringer, men ting som kan tas tak innenfor dagens budsjett.
Gro Opsahl Fallingen, seniorrådgiver helse og omsorg ved Fylkesmannen i Innlandet tilføyer at det i mange tilfeller handler om kommunikasjon og samhandling- altså om å skape treffpunkt mellom kjøkken og pleien. - Mange steder skjer dialogen via gule lapper og epost. Matgledekorpset har hjulpet til å lage systemer og rammer for møteplasser hvor det skal være god kultur for å komme med tilbakemeldinger. Det høres kanskje banalt og enkelt ut, men dette er utrolig viktig for å gjøre måltidet til dagens høydepunkt på sykehjemmet eller for eldre hjemmeboende.
- Hvilke tips
Gå til mediet- Vi var landets første pilotkorps i 2018. I fjor besøkte vi 10 kommuner. I tillegg har 25 kommuner deltatt på kurs med korpset. Det betyr at vi har nådd ut til 35 av totalt 46 kommuner. Vi har møtt 400 fagarbeidere, pluss rådmenn og ordførere. Vi har sett at det har blitt endringer alle steder vi har besøkt. Det er nødvendigvis ikke kostbare endringer, men ting som kan tas tak innenfor dagens budsjett.
Gro Opsahl Fallingen, seniorrådgiver helse og omsorg ved Fylkesmannen i Innlandet tilføyer at det i mange tilfeller handler om kommunikasjon og samhandling- altså om å skape treffpunkt mellom kjøkken og pleien. - Mange steder skjer dialogen via gule lapper og epost. Matgledekorpset har hjulpet til å lage systemer og rammer for møteplasser hvor det skal være god kultur for å komme med tilbakemeldinger. Det høres kanskje banalt og enkelt ut, men dette er utrolig viktig for å gjøre måltidet til dagens høydepunkt på sykehjemmet eller for eldre hjemmeboende.
- Hvilke tips