AddToAny

Alene på cella mister «Jonathan» (19) språket

Alene på cella mister «Jonathan» (19) språket
Ansatte i Bergen fengsel står på for å motivere innsatte til å komme seg ut av cella. Likevel er det ingen fengsel i Norge som isolerer fanger så mye. De trenger mer ressurser.
- Kan jeg få være med i utegruppa? Det hadde vært deilig å være litt sosial i dag.
19-åringen legger en snus under leppa og ser forventningsfullt på fengselsbetjenten som lover å undersøke muligheten. Får «Jonathan» nei, blir han igjen sittende alene på den lille, slitte cella med utsikt til en snøkledd plen og et høyt sikkerhetsgjerde. Og det har han gjort mye.
Til tross for «Jonathans» unge alder har han sonet to år og sju-åtte måneder i fengsel. Mye av tida - halvannet år - har han vært isolert på cella si 23 timer i døgnet.
- Egentlig er jeg ganske sosial, men i fengsel er jeg mye isolert. Jeg mister språket og har mer angst, sier bergenseren.

Fengselet får refs. Den høye graden av isolasjon bak murene i Bergen fengsel er et hett tema. To ulike tilsynsorgan publiserte i januar besøksrapporter hvor de kritiserer fengselet for at innsatte er for mye alene.
Europarådets torturkomité slo fast at innsatte i Bergen fengsel er innelåst i 22-23 timer, også når ansatte ikke ser på fangene som en sikkerhetsrisiko. «En slik praksis er ikke akseptabel», heter det i rapporten.
Sivilombudsmannen slår også alarm om forholdene, og det er ikke første gang. Allerede i 2014 varslet ombudet at innsatte i Bergen fengsel var isolert store deler av døgnet og at det manglet fengselsbetjenter til å aktivisere fangene. Da Sivilombudsmannen besøkte Bergen fengsel i fjor, oppdaget de at det hadde gått fra ille til verre på fire år.
«Det ble vist til at fengselets personalressurser og tid til den enkelte innsatte, gjennomgående var blitt dårligere enn under ombudsmannens besøk i 2014,» står det i rapporten.

Ut av ensomhet. Det er stille i gangene på avdeling A-vest. En betjent låser opp en celledør og stikker hodet inn i en mørk celle. Like etter kommer en innsatt tuslende ut. Han blir fulgt i retning helseavdelingen. Rundt et bord på møterommet sitter fengselsbetjent Tommy Berg Andersen og kollegene. De jobber på den avdelinga hvor innsatte er mest isolert. Andersen har fått med seg kritikken fra tilsynsorganene. Han bruker mye tid på å snakke med fanger som sitter alene på cella.
- Vi prøver å lage grupper med innsatte i samme alder og forsikrer dem om at deres sikkerhet er ivaretatt og at de kan returnere til cella når de ønsker det. Å ha en klar plan er viktig for mange innsatte, sier Andersen.
Betjenten innrømmer at det kan være vanskelig å motivere unge gutter til å komme seg ut. De snur ofte døgnet, sover om formiddagen og går glipp av tilbudene. Senere på dagen er det færre aktiviteter.

Blir rar alene. Det er mange årsaker til isolasjon. Noen fanger er psykisk syke og for farlige til å omgås flere. Andre får vedtak om isolasjon etter håndgemeng med en annen fange. Ganske mange innsatte isolerer seg selv fordi de er utrygge i fangefellesskapet, for slitne eller misliker aktivitetstilbudene bak murene. Noen soner på en avdeling uten fellesskap, mens de venter på å flytte til en annen avdeling. Lista over årsaker er lang.
I tillegg har du varetektsfanger som soner alene for å unngå bevisforstyrrelser i påvente av rettsaken.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

- Våre medlemmer skal ha nok penger på konto, sier forbundsleder Asle Aase.
NFF-magasinet 06.03.2024
DEBATT: Fengselsbetjentene er blitt forbruksvare og justisministeren ser ikke skogen for bare trær.
NFF-magasinet 06.03.2024
To år etter Russlands invasjon sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Ukraina kommer til å seire.
NFF-magasinet 06.03.2024
f Erstatningsutbetalingen til LO-medlemmer som har fått hjelp av LO-advokatene i 2023, beløper seg til 110 millioner kroner, ifølge årsrapporten til LOs juridiske avdeling.
NFF-magasinet 06.03.2024
LO rasler med streikevåpenet. De vil ikke ha en reprise av fjorårets oppgjør, der mange kom dårligere ut enn frontfaget.
NFF-magasinet 06.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt