AddToAny

Akademisk frihet er ingen selvfølge

Akademisk frihet er ingen selvfølge
Kronikk: I Canada var forskerne inntil for få måneder siden kneblet fra å snakke direkte med pressen. Akademisk frihet har blitt satt under press i land der man minst skulle vente det.
Trond Amundsen

professor i biologi, NTNU

Britiske myndigheter prøvde nettopp å innføre en regel om at offentlig finansierte forskere ikke skulle få ytre seg til politikere og offentlighet i saker som hadde med egen forskning å gjøre. Det ville betydd at en klimaforsker ikke kunne ytre seg om klimapolitikk og en økolog ikke om naturforvaltning og miljøvern.

Heldigvis fikk sterke protester fra forskerhold stoppet regelen mindre enn to uker før den skulle tre i kraft 1. mai.

Forskningsresultater kan ikke bestilles

Akademisk frihet kan bety flere ting. Det kan handle om forskernes rett og plikt til å la resultatene bestemme konklusjonene, uavhengig av hva som er politisk passende. At forskningsresultater som passer oppdragsgiver, enten det er politikere eller industri, ikke kan bestilles. Det var dette mange forskere mente Per Sandberg og Sylvi Listhaug utfordret.

Siden har statsrådene og politikere fra høyre til venstre, i og utenfor regjeringen, understreket at den akademiske friheten står fast. Det skal vi være glade for. Det burde være en selvfølge, men er det ikke.

Akademisk frihet handler også om retten til å formidle forskningsresultater fritt, uansett hva man finner. På norske universiteter står denne retten sterkt og gjelder også dem som forsker på temaer knyttet til kontroversielle politiske spørsmål. Sånn er det ikke i alle land.

Munnkurv i Canada

I Canada har forskerne hatt munnkurv i nesten et tiår.

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Planeten kommer til å bli slukt av stjernen sin. Forskere oppdager stadig nye planeter i andre solsystemer enn vårt eget. Det er en variert gjeng. Noen kan være havplaneter som er dekket av vann, noen er kanskje delvis laget av diamant.
forskning.no 29.11.2021
Mener å ha avdekket hvordan en gruppe innsidehandlere som har gått «under radaren» til nå, oppnår klart høyere fortjeneste på kjøp og salg av aksjer i eget selskap.
forskning.no 29.11.2021
Kaffe gjør oss mer fysisk aktive og hjelper oss med å utføre oppgaver. Men det kan også gi oss dårligere søvn og forstyrrelser i hjerterytmen.
forskning.no 29.11.2021
De nærmeste kan tidlig gi en pekepinn på om barnet vil få lese- og skrivevansker og dårlige karakterer i ungdomsskolen. Dette viser en ny studie fra Bergen.
forskning.no 29.11.2021
DEBATT: Skolen er til for mer enn realfag. I Forskersonen 17. november melder leder av talentsenter i realfag, Safina de Klerk, seg på i debatten om evnerike barn med stort læringspotensial.
forskning.no 28.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt