AddToAny

100 år med CTC

I år er det nøyaktig 100 år siden Gunnar Tellander grunnla CTC. Hans oppfinnsomhet utgjorde etter hvert en stor forskjell i svenske hjem med sitt nye varmesystem.
Av Bjørn Laberg

I 1923 grunnla den 47 år gamle svenske ingeniøren selskapet CTC. Hans oppfinnsomhet førte noen år senere til en helt ny måte å lage varme og varmtvann på.

Tellanders visjon og suksesssystem

På 1920-tallet var varme og varmtvann en komplisert historie i Sverige, med mange forskjellige varmesystemer og komplisert teknologi. Den oppfinnsomme Gunnar Tellander så mulighetene og var fast bestemt på å forenkle. 5. mai 1923, med en aksjekapital på 100 000 SEK, grunnla han CTC.

- Gunnar Tellander hadde mange ideer og patenter som han ønsket å utvikle. Han var drevet av å finne løsninger for mennesker og gjøre ting bedre for dem. Jeg tror den ånden lever videre hos oss i CTC også i dag, sier Kent Karlsson, som selv har jobbet i CTC i 44 år. Kent Karlsson gravd dypt i CTCs historie for å skrive boken "100 warming years with CTC".

Historien til CTC starter altså i 1923, men det var først i 1926 at selskapet ble en aktør å regne med. Da fikk Tellander patent på nytt varmebatteri og en helt ny måte å tenke varmtvann på så dagens lys - oppvarming av vann ved hjelp av batteri.

- Batteriet var utgangspunktet for en ny måte å produsere varmtvann på i Sverige, sier Kent Karlsson.

Med det nye varmebatteriet som grunnlag produserte CTC varmtvannsberedere som hadde den store fordelen at det utleverte varmtvannet alltid var friskt. Tidligere hadde vann blitt varmet opp og deretter lagret lenge i en stor beholder, noe som satte det i fare for å bli dårlig. I tillegg var det nå kun behov for én varmekilde til både varmtvann og forbruksvann. En annen fordel var at varmebatteriets spunnne kobberspiraler var motstandsdyktige og varte lenge.

- Det interessante er at Tellanders oppfinnelse har mange likhetstrekk med teknologien vi bruker i dagens varmepumper. Selvfølgelig har teknologien utviklet seg og blitt mye bedre, men selve tankegangen rundt hvordan man kan varme opp vann er den samme, sier Kent Karlsson.

De grønne CTC-kjelene

Foto: CTC

Varmtvannsberederne ble raskt en stor suksess og CTC ble helt dominerende p

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

AKTUELLE PROSJEKTER: GK skal levere tekniske tjenester til Aurskog-Høland kommunes ambisiøse prosjekt, som innebærer ny barnehage, 1-10 skole, flerbrukshall og svømmebasseng.
VVS Aktuelt 28.09.2023
Veidekke forventer at produksjonen i den skandinaviske entreprenørnæringen vil avta med til sammen 13 % frem til slutten av 2024.
VVS Aktuelt 28.09.2023
De første rørlengdene til Oslo kommunes nye hovedledning for vannforsyning har ankommet. Dette er Norges største prosjekt med duktile rør i vannforsyning, og PAM Norges største leveranse.
VVS Aktuelt 28.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr rammeavtale for service- og driftstjenester innen byggautomasjon.
VVS Aktuelt 27.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune tilbyr rammeavtale for entreprenørtjenester knyttet til utlegging, reparasjon, dykkerkontroll og vedlikehold av sjøledninger for vann og avløp.
VVS Aktuelt 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt