AddToAny

År 2030: - Vi kler å være nøkterne

År 2030: - Vi kler å være nøkterne
Hvordan vil Norge se ut om ti år? Og hvilke prosjekter vil definere tiåret vi har foran oss? Kloke arkitekturhoder svarer om deres tanker for 2020-tallet.
Avisene har bugnet over av oppsummeringer av det forrige tiåret, men allerede noen uker inn i det nye forsvinner 10-tallet raskt i bakspeilet. Fremtiden er her, ermer må brettes opp og ting må fikses. Arkitektnytt ba ni kloke hoder om å pusse støv av glasskulen og spå vår arkitektoniske fremtid gjennom 2020-tallet. «Jeg snakker ikke akkurat om flyvende biler her,» var beskjeden fra panelets yngste deltager.

Cecilie Andersson

Rektor, Bergen Arkitekthøgskole (BAS)

- Hvordan ser du for deg arkitekturen i Norge de neste ti årene?

- Man kan jo både håpe, drømme, ønske og frykte. Jeg vet ikke hva som er riktigst, men jeg blir i hvert fall optimistisk hver gang vi uteksaminerer et nytt kull og ser hva de får til. Jeg tror også at den erklærte miljøkrisen, som flere og flere kommuner og organer begynner å ta på alvor, vil føre til radikale grep i både byutvikling og bygninger. Jeg tror også at vi får flere sympatiske prosjekter, med blant annet økt bokvalitet i sentrum.

- Hvilke nye prosjekter vil definere Bergen arkitektonisk de neste ti årene?

- Den første traseen av bybanen endret mye, og nå går det videre med flere nye linjer. Den første traséutbygningen hadde et noe Klondyke-aktig preg over seg, men nå håper vi på en mer nennsom bygging. Det vil være med å gi ny giv til områder som Åsene, den største bydelen i Bergen, som er delt i to av en motorvei. Dette har vært på agendaen i 20 år, men er blitt mulig først nå - som resultat av en ny bevissthet. Ellers har bofelleskapet i Grønneviksøren, den første Europan-tomten i Bergen, stort potensiale. Der brukes det mye ressurser fra kommunen. Det jeg frykter aller mest, er at bygningsarven vår råtner på rot.

Kenneth Dahlgren

Sosiolog, sjef for byutvikling og samfunn i Aspelin Ramm

- Hvordan ser du for deg arkitekturen i Norge de neste ti årene?

- Det mest åpenbare er at arkitekter og planleggere nå tar en tydeligere samfunnsrolle, de tar større del i samfunnsendringsprosesser. I det henseende gjør man seg viktigere og får seg en stadig sterkere rolle. Du kan si at mye av det siste tiåret har gått med på å rette opp feilskjær fra tidligere tider, men vi ser nå hvordan arkitektrollen begynner å romme alt fra medvirkning og samarbeid med ulike aktører til helhetlig tenkning og visjoner om hvordan samfunnet, ikke bare tomta, skal se ut. Vi er på god vei, flere og flere arkitekter blir samfunnsaktører i debatten. Ett eksempel er Arild Eriksen fra Fragment, som er blitt en talsperson for alternative boløsninger. Rolleforståelsen og prosesskvaliteten endres. I en litt større fortelling kan man si at vi vil oppleve en kvalitativ dreining, med mer fokus på kvalitet i alt fra boliger til arbeidsplasser. Det reises fremdeles mye ræl, det er ikke et paradigmeskifte, men vi snakker i hvert fall mye om det. Store utbyggere som Selvaag tar jobben på alvor og ser tilbake til røttene sine, da man tenkte helhetlige prosjekter og bygget nabolag, ikke bare leiligheter.

- Hvilke nye prosjekter vil definere Oslo arkitektonisk de neste ti årene?

- Oslo vil preges av store byggeprosjekter som Regjeringskvartalet, flyttingen av NRK og fortsettelsen på Fjordbyen ved Filipstad og Grønlikaia. Du kan si at det både er positivt og negativt, men såpass store prosje

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt