SKOG
07.10.2021
Lønnsom vedproduksjon krever rette stokker som går i vedmaskinen og enkle rutiner helt til peisen.
Per Jostein Rustad i Rakkestad i Østfold har drevet med ved siden guttedagene da far kløyvde og han brukte slegge og kile på de største og vanskeligste kubber. Normalt skulle slike oppdrag vaksinere ungdom mot videre vedarbeid, men Per Jostein ga seg ikke. Nå er ved en viktig inntekt sammen med høy til hester og dyrebutikker. Det er 40-liters vedsekker i Oslomarkedet som gjelder, men salget til denne oppfinnsomme vedprodusenten kommer vi tilbake til i en annen artikkel.
INNKJØPET
Jevne dimensjoner og ikke for mye krok på virket, er viktig. Per Jostein Rustad fant fort ut at stokker som av en eller annen grunn krevde manuelt arbeid, tok mye ubetalt tid. Skal du tjene penger på ved, må du ta deg betalt, men også legge opp gode rutiner i hele prosessen.
- Jeg liker best det bjørketømmeret som Glommen Mjøsen Skog skaffer meg fra Svenskegrensen, sier han. De leverer jevne dimensjoner. Ikke for stort, men heller ikke «for spett», altså for tynt. En 33-centimeters dimensjon går gjennom den 16-delte kniven helt fint uten at noen av vedkubbene blir for store og må tas tilbake manuelt.
- Folk har verken øks, plass eller hoggestabbe, så veden må gå rett i ovnen eller peisen.
Små dimensjoner går ut over timeprisen. Du må gjøre for mange kutt/kløyvninger for å fylle sekken, rett og slett.
Gå til medietINNKJØPET
Jevne dimensjoner og ikke for mye krok på virket, er viktig. Per Jostein Rustad fant fort ut at stokker som av en eller annen grunn krevde manuelt arbeid, tok mye ubetalt tid. Skal du tjene penger på ved, må du ta deg betalt, men også legge opp gode rutiner i hele prosessen.
- Jeg liker best det bjørketømmeret som Glommen Mjøsen Skog skaffer meg fra Svenskegrensen, sier han. De leverer jevne dimensjoner. Ikke for stort, men heller ikke «for spett», altså for tynt. En 33-centimeters dimensjon går gjennom den 16-delte kniven helt fint uten at noen av vedkubbene blir for store og må tas tilbake manuelt.
- Folk har verken øks, plass eller hoggestabbe, så veden må gå rett i ovnen eller peisen.
Små dimensjoner går ut over timeprisen. Du må gjøre for mange kutt/kløyvninger for å fylle sekken, rett og slett.