Kjøkkenskriveren
12.06.2018
Rom har alltid hatt en maritim klang. Mye av skylden skal forfatteren Robert Louis Stevenson ha.
I 1883 skrev han Skatten på Sjørøverøya, udødeliggjort med «Femten mann på død manns kiste, hiv og hoi og en flaske med rom». Hovedansvaret har imidlertid den britiske marinen. Da admiral Nelson døde i slaget ved Trafalgar i 1805, la de ham i en tønne med rom da de skulle frakte ham tilbake til England, for å unngå at liket råtnet. Historien forteller at mannskapet på tross av dette drakk tønna tom, etter sigende av respekt for ham som lå oppi.
At det var rom om bord var som det skulle. Rom var en del av det daglige kostholdet for mannskapet, en tradisjon siden tidlig på 1700-tallet. Dette holdt seg helt opp til våre dager. Eldre marinefolk minnes med vemod den dystre dagen i 1970, da det ble slutt på den daglige utdelingen av rom. Seilskutene var for lengst blitt er
Gå til medietAt det var rom om bord var som det skulle. Rom var en del av det daglige kostholdet for mannskapet, en tradisjon siden tidlig på 1700-tallet. Dette holdt seg helt opp til våre dager. Eldre marinefolk minnes med vemod den dystre dagen i 1970, da det ble slutt på den daglige utdelingen av rom. Seilskutene var for lengst blitt er