AddToAny

Skjønt, er det grønt?

DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Men i august kunne vi lese at vin for 2,3 milliarder kroner skulle destrueres og gjøres udrikkbar - ikke for å redusere noe overforbruk, men for å drive opp prisen på fransk vin. Er dette miljøgrønt?

MELLOM WATT OG VIN: Mens du står under sparedusjen i det dunkle lyset fra sparepærene, lurer du kanskje på om det også fins en «sparevin»? Vinmonopolet har innført en rekke ulike fargede merkelapper som skal peke oss i retning av såkalt klimasmart, grønn vin: 5 ulike kategorier under paraplyen «bærekraft». Men er det grønt nok, å velge vin på klimasmarte lettvektsflasker? Er det ikke slik at jo mindre vinen veier, jo mer kan man transportere for samme utslipp? Vinmonopolet har f.eks. økt sitt vareutvalg siste tiår, fra cirka 10 000 produkter, til 30 000 (!) samtidig som de er blitt mer miljøvennlige. Denne spiralen kalles Jevons paradoks.
Med over 30 000 produkter, er det ikke rart at Vinmonopolet må hjelpe oss å finne de cirka 17 prosent som har øko-/ bio-merkelapp. Den klimasmarte merkelappen sorterer også under bærekraft, men kan kanskje skjule andre viktige elementer ved emballasjen enn vekta, som vi vanligvis ikke tenker over. På de klimasmarte lettere flaskene kan det jo for eksempel være etiketter festet med lim, som kan utløse bruk av løsemidler i neste ledd. For å bøte på slike følgefeil, har noen produsenter, som PuroZero i vinkooperativet Orsogna, laget etiketter som i stedet henger rundt halsen på flaska. Disse er lette å fjerne, lette å gjenbruke. Vinmakeren Allegrini har laget en BiB hvis pappemballasje er laget av rester av druemateriale. Vinhuset Karl May lager nå en nesten trykksverteløs emballasje på sin BiB,
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023
Å lage kornmaten selv er både sunnere og billigere enn å kjøpe ferdig. Elte- og hevefritt brød, kjøleskapsgrøt og deilig granola er tre kornoppskrifter du vil bli glad for å få inn i hverdagsrutinen.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt