Ren Mat
01.12.2023
En skulle kanskje tro at når Marit Kolby inviterer til middag så er det en nøye utvalgt treretter som krever timevis på kjøkkenet? Neida, hun slår et slag for enkle gryter eller restemat. Og hverdagsdessert.
- HVA SPISER DU SELV? Det spørsmålet er et av de Marit Kolby har fått oftest gjennom det siste året. Etter at hun ga ut boken «Hva og når skal vi spise?» i 2022 har følgerskaren i sosiale medier vokst som en sprek surdeig. Det samme med innboksen. Etter hvert skjønte hun at det egentlig ikke var noen vei utenom. Det måtte bli kokebok.
- Det var veldig lystbetont. Men jeg kunne ikke ha gjort det alene, til det var livet blitt for hektisk og travelt etter forrige bok. Så da kom søsteren min Hanne meg til unnsetning; hun kunne samle og systematisere både hennes og mine oppskrifter, mens jeg bidro med noen både faglige og filosofiske tekster om råvarene. Vi hadde det gøy med å lage boka, og det var mye prøving og feiling. I løpet av året som har gått har vi ikke spist så mye annet enn mat fra boka.
- Og hva er da filosofien bak Kokeboka? - Vi rendyrker det enkle - og hvordan vi kan gjøre hverdagsoppskrifter enda enklere. Om du kan bruke hele pakken med kyllingfilet eller hele fløtekartongen, så er det en bra ting. Da husker du kanskje oppskriften lettere til senere også? Det blir enklere å gå i butikken uten en lang liste.
- Hva ønsker dere at boka skal bidra til? - Det er todelt. Den er for de som ikke har grunnleggende ferdigheter, som føler de ikke mestrer kjøkkenet, og derfor ikke lager så mye mat selv. Vi ønsker at de skal komme i gang og kjenne på mestring, at det er overkommelig, lett og godt samtidig. Det er naturlig å tenke på de som flytter hjemmefra for første gang. Lag en omelett istedenfor en Grandiosa, så går det bra! Neste gruppe er folk som kan lage mat, men som trenger ny inspirasjon, og som elsker de enkle tingene! Vi ønsker at de skal få utvidet antall oppskrifter som går i rotasjon og si; dette var så enkelt at jeg ikke trodde det skulle bli så godt!
- Er det en politisk kokebok?
- Ja, det er en grunn til at vi har med en tekst om bærekraft fra Anders Nordstad. Jeg har også med mitt ernæringsfaglige perspektiv inn i boken. Det er så mye som mangler i samtalen om ernæring og kosthold. Selvforsyningsperspektivet, hvor skal maten komme fra? At vi ikke skal si at maten må være basert på råvarer er en total fiasko. Det må jo være et grunnpremiss. Over det igjen må premisset være at maten er produsert på vårt eget ressursgrunnlag. Har
Gå til mediet- Det var veldig lystbetont. Men jeg kunne ikke ha gjort det alene, til det var livet blitt for hektisk og travelt etter forrige bok. Så da kom søsteren min Hanne meg til unnsetning; hun kunne samle og systematisere både hennes og mine oppskrifter, mens jeg bidro med noen både faglige og filosofiske tekster om råvarene. Vi hadde det gøy med å lage boka, og det var mye prøving og feiling. I løpet av året som har gått har vi ikke spist så mye annet enn mat fra boka.
- Og hva er da filosofien bak Kokeboka? - Vi rendyrker det enkle - og hvordan vi kan gjøre hverdagsoppskrifter enda enklere. Om du kan bruke hele pakken med kyllingfilet eller hele fløtekartongen, så er det en bra ting. Da husker du kanskje oppskriften lettere til senere også? Det blir enklere å gå i butikken uten en lang liste.
- Hva ønsker dere at boka skal bidra til? - Det er todelt. Den er for de som ikke har grunnleggende ferdigheter, som føler de ikke mestrer kjøkkenet, og derfor ikke lager så mye mat selv. Vi ønsker at de skal komme i gang og kjenne på mestring, at det er overkommelig, lett og godt samtidig. Det er naturlig å tenke på de som flytter hjemmefra for første gang. Lag en omelett istedenfor en Grandiosa, så går det bra! Neste gruppe er folk som kan lage mat, men som trenger ny inspirasjon, og som elsker de enkle tingene! Vi ønsker at de skal få utvidet antall oppskrifter som går i rotasjon og si; dette var så enkelt at jeg ikke trodde det skulle bli så godt!
- Er det en politisk kokebok?
- Ja, det er en grunn til at vi har med en tekst om bærekraft fra Anders Nordstad. Jeg har også med mitt ernæringsfaglige perspektiv inn i boken. Det er så mye som mangler i samtalen om ernæring og kosthold. Selvforsyningsperspektivet, hvor skal maten komme fra? At vi ikke skal si at maten må være basert på råvarer er en total fiasko. Det må jo være et grunnpremiss. Over det igjen må premisset være at maten er produsert på vårt eget ressursgrunnlag. Har