AddToAny

HVERDAGEN I

Mange unge voksne sliter med å stå opp for seg selv, mener studenthumanist Birgitte Fredriksen. Hvordan kan vi trene på å bli mindre konfliktsky?
Luer og votter legges i bager og vintersko sparkes av idet klokka nærmer seg halv åtte i kampsporthallen på Oppsal Arena. Folk i alle aldre roper hei og klapper hverandre på ryggen. Alle har de på seg det samme: en hvit todelt drakt, en såkalt «dobok», som for en som ikke vet bedre, kan ligne på en pysj. Men i tillegg til at det står «taekwondo» i store bokstaver på ryggen, er det noe med måten draktene bæres på. En seriøsitet og en stolthet hos deltakerne som understreker at denne drakten ikke er et soveantrekk.
I tillegg har de fleste på seg svarte belter, som vitner om årevis med treninger og graderinger.
Kati Ceijka og hennes medelev, Tor Kristian Kyrkjeeide, er begge tjue år gamle, og har holdt på med taekwondo i ni av dem. Til vanlig er Kati språkstudent i tjekkisk ved Universitetet i Oslo, mens Tor Kristian studerer finans på BI. Men flere ganger i uka møtes de i denne hallen. Og det gjør noe med et menneske, mener Tor Kristian.
- Det er ikke bare en sport, det er mer som en livsstil.

EN SPORT BYGGET PÅ ÆRLIGHET
- Jeg er nok ikke superflink til å stå opp for meg selv, men jeg prøver så godt jeg kan, sier taekwondo-utøver Kati.
Å si ifra og gi tilbakemeldinger kan være vanskelig. Men det er også helt sentralt i taekwondo. Derfor har mental trening en stor plass i sporten.
- Vi er veldig flinke til å gi tilbakemeldinger. Hvis noen kunne ha gjort noe bedre, så sier vi det. Vi er ærlige med hverandre, sier Tor Kristian.
Utøverne trener på å sette grenser og gi beskjed hvis noe er ugreit, forteller Kati. For henne er det ekstra viktig når de sparrer med hverandre, altså i selve kampsituasjonen.
- Jeg er personlig veldig redd for sparring. Vi har på oss sko og hansker og denger løs på hverandre. Da er det godt å vite at hvis jeg ber den andre om å roe seg ned, så går det fint. Det er grunnen til at jeg i det hele tatt tør å delta, sier bergenseren.
Grunnprinsippene elevene skal følge er høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd. Kati forklarer hva det siste punktet innebærer.
- Hvis noen for eksempel sier til deg at taekwondo er teit og ikke forstår hvorfor du driver med det, så kan du si «nei, jeg liker det, selv om du kanskje synes det er dritt». Om du tør å si hva du mener og fortsetter å gå på taekwondo, da har du ukuelig ånd, forklarer hun.

SMÅ KONFLIKTER - STORE FØLELSER
Å stå opp for seg selv, ut fra sine egne interesser, verdier og behov kan for noen være en nærmest umulig oppgave. Ifølge psykolog Kristian A. Fjellskaalne
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt