AddToAny

Forskning som kontaktsport: Går i kriseledernes sko

Når Synnøve Nesse forsker på ledelse i kriser eller i innovasjonsprosesser, vil hun aller helst få en fot i ledernes sko. Først da føler hun seg tett nok på til å si noe om hva som var betydningsfullt for effektiv ledelse.
Når Synnøve Nesse skal leke med de to små guttene sine, synes hun det er viktig å la guttene få være kreative i nye miljøer, og få utforske nye steder.
De to guttene, Max på 3,5 år og Nicolai på ti måneder, elsker denne leken og utforskingen, men for moren handler dette også om å forberede dem på en fremtid med ukjente trusler. Leken kan lære dem å beskytte seg selv og ta vare på flokken sin. Det er nemlig ikke bare ledere som må være beredte eller robuste i møte med kriser. Hele befolkningen må være det, og en fin måte å lære mer om beredskap på er gjennom lek, mener forskeren.
Denne våren og sommeren har Nesses to gutter fått ekstra mye påfyll av nye opplevelser og inntrykk. De er med på Nesses forskeropphold i Roma. Der får de oppleve et nytt nabolag med en ny kultur og mange nye mennesker.
Med seg har hun også samboeren Fredrik Sylvester-Jensen. Han har pappapermisjon og tar seg av guttene mens Nesse forsker på italiensk kriseledelse under pandemien.

Skulle ikke bli forsker
Synnøve Nesse hadde ikke planer om en forskerkarriere, men klarte ikke å si nei da hun gjennom jobben i et konsulentselskap fikk tilbud om å ta doktorgrad i kriseledelse ved Norges Handelshøyskole (NHH). Det var dette hun hadde jobbet med de siste årene, og hun syntes temaet var veldig spennende. Hun fascineres av det spennet som kriseledere står i, der de både skal være empatiske og forstå folk, og være strategiske og sikre menneskers og selskapers overlevelse. Etter hvert har hun også begynt å forske på ledere som jobber med innovasjon, som hun mener står i mye av det samme spennet.
Nesse gikk i gang med den næringslivsfinansierte doktorgraden i 2011, samtidig som hun fortsatte å jobbe med kriseledelse.
Egentlig synes Nesse at det å sitte alene på et kontor og fordype seg i et forskningsprosjekt er ganske krevende. Hun trives bedre sammen med andre. Men i 2013 skjedde det noe som skulle få henne til å revurdere karriereveien sin. Det har blitt sagt at ingen andre forskere i verden har fått en lignende mulighet til å komme på innsiden av kriseledelsen midt i en så akutt krise.
Ville jobbe med organisasjonsutvikling
Da Synnøve Nesse var ni år gammel, skrev hun i dagboken sin at hun ville jobbe med organisasjonsutvikling. Når klassen hennes på barneskolen skulle ha gruppearbeid, sirkulerte læreren henne rundt i alle gruppene for å sette dem i gang.
- Jeg har alltid syntes det er ekstremt spennende å ta initiativ til å få noe organisert, sier hun.
Hun er nysgjerrig på hvordan ledelse fungerer. Nå synes hun at hun har funnet en ideell karrierevei. Hun har tre jobber: som psykolog, forsker og konsulent.
- Jeg får lov til å ta ulike roller. Jeg kan være aktiv, passiv, observerende og nysgjerrig på veldig ulike måter
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt