AddToAny

Fargefesten for de modige

Det startet som en protest mot systematisk undertrykkelse og brutale politirassiaer mot det skeive miljøet i USA. Så spredte Pride-bevegelsen seg til store deler av verden.
Bak regnbueflaggene og den fargerike festen ligger en kamp for retten til å elske den man vil - og å få høre til. Da politiet natt til 28. juni 1969 stormet den skeive nattklubben Stonewall Inn i New York, endte det med kraftige protester og voldelige sammenstøt mellom homofile og politiet. Protestene, kjent som Stonewall-opprøret, regnes som startskuddet for den moderne homokampen og er forløperen til det vi i dag kjenner som Pride.

SETTER DAGSORDEN
Første gang Pride ble arrangert i Norge var i 1974. Den gang het det 27. juni-markeringen og ble arrangert av Det Norske Forbundet av 1948 (DNF-48).
Siden den spede starten i 1974, har Pride-markeringene spredt seg i Norge. Linda Walbeck Olsen er leder for Pride-utvalget i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Hun anslår at det var over 60 markeringer i fjor. I år forventer hun enda flere.
- Pride har hatt stor betydning for det skeive miljøet, og er kanskje enda viktigere nå enn tidligere. Jo synligere de skeive blir, jo synligere blir også motstanderne. Skeive har flere psykiske plager, høyere selvmordsstatistikk og det er flere som opplever mobbing og trakassering. Å få en påminnelse om at du ikke er alene i den kampen, er viktig for veldig mange.
Walbeck Olsen mener Pride bidrar til å sette dagsord
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt