AddToAny

VIDEO: Vil revolusjonere biogassproduksjon

VIDEO: Vil revolusjonere biogassproduksjon
Bare 16 prosent av størrelsen til vanlig reaktor Tweet Anbefal Del -På grunn av at vi har seksjonert opp prosessen, en ide vi har tatt fra kumagen, så har vi redusert oppholdstiden i biogassreaktoren fra 25 dager ned til under 10 dager,
forklarer Uno Andersen.

Forsøks-reaktoren til brødrene Uno og Egil Andersen er, som seg hør og bør, plassert mellom det nye kufjøset og gjødsellageret på NMBU på Ås. Inn i den ene enden går det forskjellige typer husdyrgjødsel, som kan blandes med fett, slakteriavfall eller matavfall. Ut i den andre enden kommer CO2, metangass og biorest som brukes som gjødsel. Å lage metangass av husdyrgjødsel og organisk avfall er langt fra en ny idé, men teknologien til Antec er veldig forskjellig fra tradisjonelle biogass-anlegg.

Det normale for biogassanlegg er å ha en stor tank der hele prosessen foregår. Husdyrgjødsla pumpes inn i tanken, blandes og blandes sammen med avfallet som allerede er inne i reaktoren, mens bioresten pumpes ut et annet sted på tanken. Teorien er at husdyrgjødsla som pumpes inn skal ha en oppholdstid på 25 dager inni reaktoren, men siden alt blandes sammen er det ikke noe garanti for hvor lang oppholdstiden blir. Antec omgår dette problemet med å dele opp prosessen.

-Jeg pleier å sammenlikne det med å koke egg i en kasserolle med kokende vann der egg hele tiden legges inn, og hele tiden plukkes ut. I en vanlig biogassreaktor plukker du bare ut eggene helt på måfå. Noen egg vil selvsagt være passelig kokt, mens andre være bløtkokt,

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt