AddToAny

- Kom i gang med sammenslåingen så tidlig som mulig

- Kom i gang med sammenslåingen så tidlig som mulig
VIKTIG ERFARING: Roar Gunnufsen, Arne Antonsen, Anne Merete Sørensen og John-Ole Engnes (fra v.) har mye viktig erfaring etter at Andebu, Stokke og Vestfold ble slått sammen til én kommune fra 1,
januar. De kan gi mange gode råd til tillitsvalgte som nå skal i gang med det samme arbeidet.

Per Flakstad

Utfordringene kommer til å stå i kø for dem som skal jobbe med å slå sammen kommuner. Få problemer opp på bordet så tidlig som mulig, og ikke utsett arbeidet. Det blir hektisk nok på slutten uansett, sier Fagforbundets tillitsvalgte i Andebu, Stokke og Sandefjord som 1. januar ble én kommune.

Stortinget har vedtatt at 428 kommuner skal bli til 354 i 2020. De tillitsvalgte i Vestfold-kommunene Andebu, Stokke og Sandefjord vet hva som venter. De har vært gjennom hele prosessen.

Nye Sandefjord kommune ble etablert 1. januar i år, men fortsatt er det mye som står igjen før de vil kalle sammenslåingen for sluttført, mener John-Ole Engnes, Roar Gunnufsen, Arne Antonsen og Anne Merete Sørensen, hovedtillitsvalgte i henholdsvis Sandefjord, Stokke og Andebu.

I dag er Engnes leder og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i den nye storkommunen, Gunnufsen er hovedtillitsvalgt, mens Antonsen og Sørensen er områdetillitsvalgte som følger sine kommunale fagområder.

* Samarbeidsavtale med kommuner som skal slås sammen

Ulik lønn og arbeidstid

En av de mest sentrale tingene som den nye storkommunen ikke har fått på plass er harmonisering av lønn og arbeidsavtaler for de ansatte.

- Nå har vi ansatte som jobber sammen på virksomheter og avdelinger som både har ulik lønn og heller ikke den samme arbeidstiden. Noen har for eksempel betalt spisepause, mens andre ikke har det. Dette skaper gnisninger, og går i verste fall ut over arbeidsmiljøet, forteller Sørensen, Antonsen, Gunnufsen og Engnes.

- Kommunene har fått omstillingsmidler for å slå seg sammen, og vi foreslo og argumenterte hardt for at det burde settes av penger til lønnsharmonisering. Dette fikk vi dessverre ikke gjennomslag for. Vi ba også om at forskjellene i de ansattes arbeidsavtaler ble kartlagt tidlig i prosessen, og at vi burde få på plass nye avtaler før sammenslåingen. Dette fikk vi heller ikke gjennomslag for, sier de.

Lønnsharmonisering

I stedet skal lønnsharmonisering gjennomføres som en del av de lokale forhandlingene. Dette mener de tillitsvalgte er en dårlig måte å gjøre det på.

- De ansatte i Sandefjord, som er den største kommunen, lå i utgangspunktet lavest. Det betyr at vi må ta en stor del av de pengene som var satt av til lokale forhandlinger og bruke til lønnsharmonisering. Dermed blir det tilsvarende mindre igjen å fordele på de andre, og dette fører selvsagt til ytterligere misnøye, mener de.

I tillegg er alle særavtaler sagt opp, og det gjenstår et stort arbeid med å forhandle dem på nytt.

* Ny bok refser kommunereformen: Det har preg av hastverksarbeid

Tida er kritisk

- Vi burde hatt minst ett år ti

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte.
Fagbladet 30.04.2024
... snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
Fagbladet 30.04.2024
000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge. - Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Fagbladet 30.04.2024
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør - så også i år.
Fagbladet 30.04.2024
Fagbladet 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt