AddToAny

Et viktig forsvar av storfekjøtt

Boka Defending beef bør leses av alle som er opptatt av bærekraftig matproduksjon, klimaproblemer, dyrevelferd og hva som er sunt å spise.
Den amerikanske biologen og juristen Nicolette Hahn Niman (f. 1967) gir i Defending beef:The ecological and nutritional case for meat en suveren oversikt over disse temaene, med utgangspunkt i kritikk som er reist mot storfekjøtt. Boka kom i 2021 og er solid forankret i vitenskap, og Niman har en god bakgrunn for å skrive den.
Hun har grunnutdanning både i biologi og juss og har som jurist aktivt arbeidet mot industriell husdyrproduksjon i USA. Hun ser imidlertid også bransjen fra innsiden siden hun nå er gift med en kvegbonde. Niman var i 30 år vegetarianer og har først nylig begynt å spise kjøtt igjen, primært storfekjøtt fra egen gård. At hun samtidig er biolog, gjør henne særlig godt kvalifisert for å orientere seg i kostholdsdebatten og å lande med begge beina trygt plassert på bakken.
Niman baserer seg på det beste som er produsert av forskning om temaene hun tar opp. Hun legger stor vekt på offentlig statistikk, men toner ned data og analyser fra den industrielle storfebransjen. Dette gjør hennes framstilling troverdig.
Her er mye å lære for oss alle. Til forskjell fra det inntrykket man kan få i mediene, er det i USA omtrent samme antall kveg som for hundre år siden. Selv om amerikanerne får i seg flere kalori
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Dersom forslagene Stortinget nylig behandlet blir tatt opp igjen om et halvannet år, kan det være et farvel til egg som distriktsnæring, og markedsreguleringa kan bli svekka for kjøttog korn- og melkebøndene, frykter landbrukstopper.
Bondebladet 16.05.2024
Målprisen på melk økte med 14 prosent fra nivået før 2020-avtalen til 2023-avtalen. Gjennomsnittlig målprisøkning for grønnsaker og frukt økte med nærmere 30 prosent.
Bondebladet 16.05.2024
Sammenligner du referansebruka i krav og tilbud, kan det se ut som om kornbøndene kommer bedre ut med statens tilbud. Det er ikke reelt.
Bondebladet 16.05.2024
Viil Søyland mener tilbudet er et godt bidrag til å nå opptrappingsmålene på inntekt og sjølforsyning.
Bondebladet 16.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt