Baker og Konditor
11.12.2020
Nils-Erik Eggum (77) begynte som baker for over 60 år siden og er egentlig pensjonist.
Men hver høst baker han flere hundre tusen småkaker til bakerier og andre som ikke rekker å lage alle de syv sortene selv. - Og det vil jeg fortsette med så lenge helsa holder, lover han. TRADISJONEN TRO har Nils-Erik Eggum, også denne koronahøsten, jobbet fulle dager i det gamle bakeriet sitt på Fagernes - helt fra starten av september til slutten av november.
- En stund fryktet jeg at koronakrisen skulle sette en stopper for årets julebakst, men slik ble det heldigvis ikke. Folk skal fortsatt ha julekaker, forteller han fornøyd.
Sammen med fem sesongansatte er han i gang med innspurten av årets bestillinger da Baker og Konditor kommer på besøk en dag i november. Men Nils-Erik tar seg tid til en prat om både julebaksten og sine mange år i bransjen.
- Faren min var jo baker, så jeg ble nok litt smittet av ham, forteller han.
Tok over nytt bakeri
Faren til Nils-Erik Eggum het Bernhard, og i 1931 startet han og broren Norvald bakeriet Brødrene Eggum i Skoger utenfor Drammen. De drev bakeriet sammen frem til 1936, da kjærligheten førte Norvald til Bergen og ny jobb i et bakeri der. Bernhard drev bakeriet i Skoger videre frem til 1954. Da la han ned egen produksjon og solgte i stedet bakervarer fra et annet bakeri i noen år. I 1957 kjøpte han og kona Ingeborg et bakeri i Øystre Slidre i Valdres.
- På dette tidspunktet var jeg 14 år, og jeg ble derfor med mine foreldre til Valdres. Tidligere hadde jeg hjulpet til i ledige stunder, men nå begynte jeg på min opplæring og fikk etter hvert fagbrev som baker, forteller Nils-Erik.
I 1969 fikk foreldrene hans mulighet til å kjøpe et bakeri i Fagernes sentrum, og der drev de Eggums Bakeri i syv år.
- Så kom jeg på, ung og energisk som jeg var, at vi skulle kjøpe en tomt litt lenger opp. Her kunne vi nemlig bygge et større og mer moderne bakeri, forklarer Nils-Erik.
Bygget som fremdeles huser Eggums Bakeri sto klart i 1969, men har blitt utvidet i tre omganger; i 1977, i 1988 og i 1996. Nils-Erik drev først bakeriet for foreldrene i se
Gå til mediet- En stund fryktet jeg at koronakrisen skulle sette en stopper for årets julebakst, men slik ble det heldigvis ikke. Folk skal fortsatt ha julekaker, forteller han fornøyd.
Sammen med fem sesongansatte er han i gang med innspurten av årets bestillinger da Baker og Konditor kommer på besøk en dag i november. Men Nils-Erik tar seg tid til en prat om både julebaksten og sine mange år i bransjen.
- Faren min var jo baker, så jeg ble nok litt smittet av ham, forteller han.
Tok over nytt bakeri
Faren til Nils-Erik Eggum het Bernhard, og i 1931 startet han og broren Norvald bakeriet Brødrene Eggum i Skoger utenfor Drammen. De drev bakeriet sammen frem til 1936, da kjærligheten førte Norvald til Bergen og ny jobb i et bakeri der. Bernhard drev bakeriet i Skoger videre frem til 1954. Da la han ned egen produksjon og solgte i stedet bakervarer fra et annet bakeri i noen år. I 1957 kjøpte han og kona Ingeborg et bakeri i Øystre Slidre i Valdres.
- På dette tidspunktet var jeg 14 år, og jeg ble derfor med mine foreldre til Valdres. Tidligere hadde jeg hjulpet til i ledige stunder, men nå begynte jeg på min opplæring og fikk etter hvert fagbrev som baker, forteller Nils-Erik.
I 1969 fikk foreldrene hans mulighet til å kjøpe et bakeri i Fagernes sentrum, og der drev de Eggums Bakeri i syv år.
- Så kom jeg på, ung og energisk som jeg var, at vi skulle kjøpe en tomt litt lenger opp. Her kunne vi nemlig bygge et større og mer moderne bakeri, forklarer Nils-Erik.
Bygget som fremdeles huser Eggums Bakeri sto klart i 1969, men har blitt utvidet i tre omganger; i 1977, i 1988 og i 1996. Nils-Erik drev først bakeriet for foreldrene i se