AddToAny

Jeg skjønte at denne regjeringa ikke var bra for arbeidsfolk. Og det fikk jeg jo rett i

Jeg skjønte at denne regjeringa ikke var bra for arbeidsfolk. Og det fikk jeg jo rett i
Privatisering har sin pris. Den skal renholder Inger Synnøve Bratt være med og betale resten av livet. Blankbonede gulv, rene flater og nypussede speil. Renholdet var den delen av Forsvarsbygg som Forsvaret var mest fornøyd med.
- Det visste vi jo godt, vi fikk gode tilbakemeldinger hele tida, forteller Inger Synnøve. Og det viste brukerundersøkelsene.

Men slik er det ikke lenger. Nå klager Hæren over at renholdet har blitt svært mye dårligere etter at det ble privatisert.

Inger Synnøve hadde jobbet som renholder ved Hovedarsenalet på Lillehammer siden 1999, med Forsvarsbygg som arbeidsgiver. Det er i dag et lukket kapittel. Nå heter arbeidsgiveren ISS, et av verdens største serviceselskap med en halv million ansatte i mer enn 50 land og en omsetning på 80 milliarder kroner.

* Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

PÅ SPILL: Mye står på spill for Inger Synnøve Bratt og et sekstitalls kolleger med et langt arbeidsliv bak seg i Forsvarets tjeneste.

Ole Palmstrøm

Lokalpolitiker for Ap

Inger Synnøve ønsker velkommen hjemme på Øyer i Gudbrandsdalen en ettermiddag i juni, rett etter jobb. Hun skifter fra arbeidstøy og inviterer ut på terrassen. Hun peker ut hogstfeltet i dalsida midt imot, den velkjente fakkelmannen fra Lillehammer-OL.

- Det er et landemerke som vi i Øyer kommune gjerne vil beholde, hvis kommunen blir enig med grunneierne om en pris, forklarer hun.

Inger Synnøve er lokalpolitiker, nestleder i Øyer Arbeiderparti, kommunestyrerepresentant og medlem av planutvalget i den Ap-styrte kommunen.

- Jeg meldte meg inn i 2013, da Høyre og FrP tok over regjeringskontorene. Jeg skjønte at denne regjeringa ikke var bra for arbeidsfolk. Og det fikk jeg jo rett i, erklærer hun.

Rettigheter forsvant

I mars i år satt Inger Synnøve Bratt på tilhørerbenken i Oslo tingrett sammen med ektemannen Bjørn. Mye står på spill for henne og et sekstitalls kolleger med et langt arbeidsliv bak seg i Forsvarets tjeneste. Det handler om rettigheter de delte med andre statsansatte, som forsvant da den blåblå regjeringen fant ut at det ville lønne seg å privatisere renholdet i Forsvaret.

Som tjenestemenn i Forsvarsbygg var renholderne omfattet av førtidspensjonsordninger. Renholderne hadde en særaldersgrense på 65 år og kunne fratre med pensjon senest ved 65 år. I praksis kunne de gå av med avtalefestet pensjon (AFP) tre år før aldersgrensen, det vil si ved 62 år.

Ansatte over 55 år ble spesielt hardt rammet økonomisk av privatiseringen. De mistet retten til AFP, og var for gamle til å rekke å tjene opp rettigheter i en privat pensjonsordning.

Renholdernes krav er at særaldersgrensen på 65 år skal gjelde også i ISS, og at de skal få med seg AFP-rettighetene fra staten inn i ISS. Dessuten krever de å få med seg stillingsvernet og oppsigelsesfristene fra Forsvarsbygg, samt rettigheter som gjelder arbeidstid og smusstillegg.

Renholderne tapte første runde i rettsapparatet, men en anke er varslet.

* Meningsmåling: Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller

Manglet ett år

Det var første arbeidsdagen etter sommerferien i 2014 Inger Synnøve fikk høre om regjeringens planer for renholdet i Forsvaret. Siden sto de dårlige nyhetene i kø. Det hardeste slaget var å tape retten til offentlig AFP. Inger Synnøve var en av dem som ville være for gamle til å rekke å opparbeide seg nye AFP-rettigheter i ISS før pensjonsalder. Etter press fra fagbevegelsen, gikk regjeringen med på å frede dem over 60 år, som fikk bli i Forsvaret.

Inger Synnøve manglet ett år på å være gammel nok. Det koster henne dyrt. Hun beholder det hun har opptjent av pensjon i staten, men taper likevel mye. Ifølge NTLs regnestykke, ville hun hatt cirka en million kroner mer i samlede pensjonsinntekter livet ut dersom hun hadde fått bli i sin gamle jobb fram til særaldersgrensen på 65 år. Tapet er på rundt 800 000 om hun hadde gått av med AFP ved 62 år.

Inger Synnøve har en kronisk sykdom og er usikker på hvor lenge helsa holder. Men uten rett til privat AFP og med forholdsvis lav opptjening i Folketrygden, kan hun tidligst pensjonere seg som 65-åring. I 2022.

- Noen ganger blir jeg fryktelig deprimert av å tenke på dette, det må jeg ærlig innrømme. Det handler jo om at du skal ha et anstendig liv etter at du er ferdig med arbeidslivet også, sier 60-åringen.

Ville på barnehjem

Inger Synnøve begynte å jobbe da hun var 16 år, og har alltid vært fagorganisert.

- Det fikk jeg inn med morsmelka. Min første jobb var på tubefabrikken på Ottestad, da var jeg medlem av Jern og Metall.

Gjennom vekslende jobber var hun siden medlem av Kommuneforbundet, Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og nå Arbeidsmandsforbundet (NAF).

Foreldrene var arbeiderpartifolk og fagorganiserte. Da Inger Synnøve var ferdig med skolen, reiste moren til sjøs i tankfart, 46 år gammel.

- Jeg tror ikke vi tenkte på den gang hvilken tøff beslutning det egentlig var.

- Er du stolt av henne i dag?

- Nei, jeg har aldri vært kry av mine foreldre. Det er noen som burde hatt sertifikat før de fikk lov å få barn. Legen min sier at jeg er et løvetannbarn, som kunne endt som alkoholiker og narkoman.

Før hun begynte på ungdomsskolen, ringte hun til legen og ba om å få komme på barnehj

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Arbeidsmanden 27.04.2024
Arbeidsmanden 27.04.2024
Fra 2025 til 2036 planlegger regjeringen å bruke 1308 milliarder kroner på samferdsel. Brede Edvardsen mener det må settes krav om tariffavtale i anbudene.
Arbeidsmanden 27.04.2024
1. april 1899 ble LO stiet under navnet Arbeidernes faglige Landsorganisasjon og med 1.500 medlemmer.
Arbeidsmanden 27.04.2024
Da Frank Aamo ble tillitsvalgt, satte han seg ned med «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen og en bunke politiske partiprogrammer. Da fikk han seg en overraskelse.
Arbeidsmanden 27.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt