AddToAny

Zeshar Shakar på og mellom linjene

Zeshar Shakar på og mellom linjene
- 50 prosent av all dialog i norsk skjønnlitterære bøker er kunstig, mener forfatteren av «Tante Ulrikkes vei» og «Gul bok».
- Jeg synes jeg leser så mange dårlige dialoger i norske samtidsromaner. De er ofte overtydelige, og dermed ikke troverdige. Når mennesker snakker sammen, sies det mye mellom linjene. Det gjelder også om de som snakker sammen kjenner hverandre godt, sier Zeshan Shakar.
Suksessforfatteren og jeg sitter i Litteraturhuset i Oslo og diskuterer litteratur, og jeg har nettopp rost ham for hans gode dialoger. Der dirrer det noe usagt under hver replikk, mener jeg. Karakterene unnlater å si hva de egentlig føler eller mener. De sier kanskje heller noe de ikke mener fordi det passer i situasjonen, fordi de er redde for å såre eller bli såret, eller fordi de er redde for å dumme seg ut.
Shakar lener seg over bordet, for jeg har åpenbart truffet en streng. Her kommer noe han gjerne vil fortelle om.
- Må dialoger alltid være naturlige eller realistiske?
- Hvis hensikten med boken er at de skal være det, bør de jo være det.
Kunsten er å holde tilbake, ikke bli overtydelig. Man må ikke undervurdere leserne. Der feiler jeg ofte selv. Det er så fristende å trå hardt på gassen fordi jeg er så ivrig etter å få leserne til å forstå hva jeg ønsker å si.

Ikke verdens undergang
- Du har hatt en giga-suksess både hos kritikere og lesere, hvordan reagerer du på det?
- Jeg er veldig glad for det, selvfølgelig. Jeg jobber så uendelig mye med manusene. Samtidig som jeg ikke er så god til å ta til meg sånne ting. Jeg blir glad over en god anmeldelse, men den gode følelsen varer en kort tid, knapt ut dagen.
- Fordi du er usikker på deg selv?
- Fordi jeg har en selvsikkerhet som gjør at min egen vurdering betyr mest for meg. Jeg er hardest mot meg selv.
- Stryker du en masse under skriveprosessen?
- Nei, jeg skriver fire-fem-seks hele utkast, og begynner på nytt hver gang. Jeg bruker to til to og et halvt år per bok.
- Og hva skriver du på nå?
Shakar ler litt - som om han mellom linjene sier at «dette er for tidlig å si».
- Det blir en roman, sier han bare.

Ingen forfatterskole
- Jeg synes mange norske samtidsforfattere skriver så likt. Og jeg vet jo at de fleste av dem har gått på forfatterskole. Har du?
(Mer latter) - Jeg har jo lagt merke til noe av det samme... Om jeg har gått på et forfatterstudium? Nei. Om jeg har tenkt å gjøre det? Jeg har ingen umiddelbare planer, men jeg kan ikke helt avskrive det, legger han diplomatisk til. Nå er det ikke aktuelt siden jeg har full jobb og skriver to timer hver kveld, men det kunne jo ha vært fint. Jeg er et skrivende menneske som har mye å lære.
Så forteller han at broren hans og søsteren til hans kone og flere venner har flyttet ut av dalen og helt til Romerike. Og det har etterhvert han og hans kone og barn også gjort (han har to barn på 15 og 4, et med nåværende, et fra tidligere forhold). Så nå er han blitt pendler, når det ikke er koronatid. For han jobber fremdeles som spesialrådgiver for skolebyråden i Oslo kommune.
- Vi har flyttet fra byen. Nå bor vi på landet. Jeg får litt angst bare jeg sier det! Jeg som har bodd i blokk i byen hele mitt liv, sier han - og virker som om han ikke helt tror det han sier.
- Hva jobber din kone med? Er hun hal
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt