BUSKAP
10.07.2017
Det er igangsatt en offensiv satsing på reduksjon av sporeinnholdet i melk. Sporer er et problem for meieriindustrien, og TINE ønsker å hjelpe de som sliter med sporer. Fram til 1. oktober blir offensiv rådgivingshjelp finansiert av TINE Råvare.
Sporer, kilder og årsaker
Sporer fra anaerobe bakterier vokser uten tilgang på luft og sporer fra aerobe bakterier vokser med tilgang på luft. Kilden til de anaerobe sporene i fjøset er i all hovedsak fôr som ikke er optimalt, og årsaker til mye sporer i fôr kan knyttes til alt fra jordbearbeiding, utgjødsling, kutte-/stubbehøyde på gras, høstingsforhold, konservering, pakking og lagring. Kilder til aerobe sporer i fjøset er stort sett jord og skitt på dyr og/eller fôr eller urenheter i melkeanlegg inkludert tank. Når det gjelder sporene fra de aerobe bakteriene («Sommersporer»), som oftest forårsaket av bakterien Bacillus cer
Gå til medietSporer, kilder og årsaker
Sporer fra anaerobe bakterier vokser uten tilgang på luft og sporer fra aerobe bakterier vokser med tilgang på luft. Kilden til de anaerobe sporene i fjøset er i all hovedsak fôr som ikke er optimalt, og årsaker til mye sporer i fôr kan knyttes til alt fra jordbearbeiding, utgjødsling, kutte-/stubbehøyde på gras, høstingsforhold, konservering, pakking og lagring. Kilder til aerobe sporer i fjøset er stort sett jord og skitt på dyr og/eller fôr eller urenheter i melkeanlegg inkludert tank. Når det gjelder sporene fra de aerobe bakteriene («Sommersporer»), som oftest forårsaket av bakterien Bacillus cer