AddToAny

Sju millioner i helsekø. 500 unødvendige dødsfall hver uke. Midt i den britiske helsestormen står norske Ida (37)

Britisk helsevesen er kommet et skritt nærmere kollaps enn det norske. For sykepleier Ida Fossum Humphris er oppdraget det samme hver dag: Hold syke folk unna Englands offentlige sykehus.
- Mrs. Green?

Entreen innenfor den ulåste inngangsdøra er tom og stille. Lyset er avslått, men sykepleier Ida Cecilie Fossum Humphris (37) fortsetter målbevisst innover. Hun vet at et eller annet sted i det lille murhuset venter en 87-åring med kols som hoster grønt slim og sliter med å puste.

Ifølge henvisningen på Idas ipad er formen til Mrs. Green nedadgående. Det positive er at hun fortsatt klarer å snakke i hele setninger, står det i meldingen.

Ordene som presser seg gjennom dørglipa fra soverommet innerst i entreen, antyder at setningene ikke bør bli for lange.

- I am here.

Anita Arntzen

Siste alternativ: Sykehus

Norske Ida er ansatt i den ideelle organisasjonen Principal Medical i Oxfordshire, England. Organisasjonen ble startet i 2004 av fastleger som opplevde at stadig flere pasienter trengte mer oppfølging hjemme.

Det skulle vise seg at arbeidsgiveren til Ida hadde funnet en lønnsom nisje. De siste åra har både nisjen og organisasjonen vokst kraftig.

Organisasjonens besøkstjeneste og hjemmesykehus har til enhver tid 30 sykepleiere og paramedics med videreutdannelse på veien for å vurdere tilstanden og behovene til syke innbyggere. De samarbeider tett med det offentlige helsevesenet (National Health Service) og finansieres med offentlige midler.

Den typiske pasienten er over 80 år, bor hjemme og kjennetegnes av at hun ved akutt behov for helsehjelp ikke kommer seg til lege for egen maskin. De fleste britiske fastleger har dessuten så lange lister at de ikke har tid til å besøke pasientene sine.

{o}

Anita Arntzen

- Vi er legenes øyne og ører ute i felt.

{/o}

Mrs. Green er Idas første pasient denne morgenen. Oppdraget er å finne ut hvor dårlig Mrs. Green faktisk er, og hva som kan og bør gjøres videre:

Er antibiotika og hvile tilstrekkelig? Trenger hun oppfølging fra en av regionens hjemmesykepleiere, eller bør hjemmesykehuset avlegge henne en visitt?

Sykehusinnleggelse er siste alternativ.

- Jobben er egentlig å holde folk ute av sykehusene så lenge som mulig, sier Ida.

Ikke at pasientene hennes vil på sykehus:

- Ingen vil på sykehus, slår Ida fast.

Bed blockers og køer

Britiske medier flommer over av skrekkhistorier om folk som blir liggende i timevis i ambulansen utenfor akuttmottakene og vente på at noen skal ha tid til å ta dem imot.

NTB/AP Photo/Alastair Grant

Inne på sykehusene plasseres pasienter på golvet eller blir overlatt til seg selv uten mat og drikke i dagevis.

Noen ender som «bed blockers». En av ti britiske sykehussenger er okkupert av mennesker som burde vært hjemme og på beina for lengst. Hvis systemet hadde fungert.

- Hvis folk får behandling eller operasjon, finnes det sjelden noen som kan hjelpe dem med opptrening etterpå. Vi ser ofte at folk som i utgangspunktet hadde et relativt greit funksjonsnivå, får store problemer med å klare seg selv etter langvarige sykehusopphold.

Akkurat nå står over sju millioner mennesker i kø for planlagt behandling eller inngrep. 500 dødsfall kunne vært unngått hver eneste uke, hvis folk hadde fått n

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Nyttårsrakettene rekker så vidt å treffe bakken før det settes krisestab og varsles unntakstilstand på Sørlandet. Den skyldige? Snøen.
Fagbladet 20.02.2024
25. mars 1994, EU-debatt på NRK-TV. Det kan godt tenkes at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tenkte at man kan komme langt med et smil, men noen ganger så når du bare ikke fram.
Fagbladet 20.02.2024
NORGE I VERDEN
Fagbladet 20.02.2024
Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Fagbladet 20.02.2024
Rett over nyttår blusset en litt merkelig debatt opp om foreldre som leverte barna sine i barnehagen selv om de ikke skulle på jobb.
Fagbladet 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt