Når vi kjører inn på tunet på Gilemoen gård, er det første vi ser en stor maskinhall. I enden av denne står det et relativt nytt grisehus. Ved siden av grisehuset er det en korntørke og et biofyringsanlegg. På tunet er det også et verksted og flere parkeringsplasser der det står biler, diverse redskaper og mange grønne traktorer.
- Her på gården går det mest i John Deere, sier Andreas.
Faren hans, Pål Helge Dobloug, driver bedriften Pål H. Dobloug Maskin AS. Her jobber også Andreas når han ikke er i grisehuset.
Leier grisehusetAndreas og samboeren Anniken Gran Bratli leier grisehuset av faren til Andreas.
- Det blir å ta over gradvis her. Far er ung til sinns, så det er ikke tidfestet når generasjonsskiftet skal gjøres, forteller Andreas, som er odelsgutt på gården.
I fjøset som Andreas og Anniken leier, produseres det smågriser. De er satellitt i Raumartoppen purkering. Purkeringer er en form for spesialisering i svineproduksjonen og er organisert i et nav, som er kjernebesetninga som eier purkene, og i et visst antall satelitter, som er gårdene som leier mordyra. Navet håndterer brunst, inseminering og fôring av de drektige purkene. Purkene ankommer satellitt noen uker før grising, og satellittene er spesialiserte på føde og barsel.
- Hver åttende uke får vi 53 drektige purker fra navet i Raumartoppen. Purkene får hver sin binge og blir i denne fram til de reiser igjen. Cirka tre uker etter at purkene kommer, griser de. Vi selger smågrisene når de er mellom ti og elleve uker gamle. Smågrisene selges til to slaktegrisprodusenter, sier Andreas.
Store bingerI 2013 bygde de nytt grisehus på Gilemoen. Bygget er på 30 x 50 meter, til sammen 1 500 kvadratmeter.
- Det var Felleskjøpet som leverte griseh