Handikapnytt
14.04.2016
Taco og tv-kos er grunnoppskriften på en norsk hjemmefredag. Men hva når kosematen gjemmer seg i esker, bokser og glass som du ikke klarer å åpne?
På kjøkkenbenken foran Kari Bråthen ligger alt som trengs for en norsk TV-kveld. Det som skal bli tacos.
- Jeg lager ikke så ofte taco, for det er så mye styr, innrømmer hun.
Da Lillehammer hadde OL for 22 år siden, var Kari nyutdannet kokk med arbeid i OL-byen. Så begynte balansen og koordinasjonen å svikte. Hun mistet ting, begynte å støtte seg ubevisst til benken. Ataksien utviklet seg sakte, men til slutt kom dagen da hun ikke kunne arbeide på kjøkkenet lenger.
Matlagingen har hun fremdeles et bevisst forhold til, men nå foregår den hjemme i leiligheten på Hamar.
- Her er det veldig fint at jeg har korte avstander og en benk på hver side. Jeg støtter meg ubevisst, sier hun, og finner frem kjøttdeigen:
- Er dette rive-pakning? Jeg bruker kniv, jeg! Den skarpe kniven er blitt en venn, og noen ganger en nødvendighet. Ofte er det ikke mulig for den som ikke har full førlighet i hender og fingre, å åpne pakken, esken eller boksen med mat.
Lite lettåpnet En messehall i Gøteborg. Her begynte Handikapnytt ferden som endte med tacos hos Kari Bråthen på Hamar. I oktober i fjor var alt som kan krype og gå i emballasjebransjen i de skandinaviske landene, samlet på messen som heter Scanpack. Det finnes nemlig en hel bransje som arbeider bare med emballasje. De forsker på den, designer den, produserer den eller fyller den. Hvordan beskytte mat og drikke best mulig hele veien fra bonden til bordet? Hvordan spare miljøet, forlenge holdba
Gå til mediet- Jeg lager ikke så ofte taco, for det er så mye styr, innrømmer hun.
Da Lillehammer hadde OL for 22 år siden, var Kari nyutdannet kokk med arbeid i OL-byen. Så begynte balansen og koordinasjonen å svikte. Hun mistet ting, begynte å støtte seg ubevisst til benken. Ataksien utviklet seg sakte, men til slutt kom dagen da hun ikke kunne arbeide på kjøkkenet lenger.
Matlagingen har hun fremdeles et bevisst forhold til, men nå foregår den hjemme i leiligheten på Hamar.
- Her er det veldig fint at jeg har korte avstander og en benk på hver side. Jeg støtter meg ubevisst, sier hun, og finner frem kjøttdeigen:
- Er dette rive-pakning? Jeg bruker kniv, jeg! Den skarpe kniven er blitt en venn, og noen ganger en nødvendighet. Ofte er det ikke mulig for den som ikke har full førlighet i hender og fingre, å åpne pakken, esken eller boksen med mat.
Lite lettåpnet En messehall i Gøteborg. Her begynte Handikapnytt ferden som endte med tacos hos Kari Bråthen på Hamar. I oktober i fjor var alt som kan krype og gå i emballasjebransjen i de skandinaviske landene, samlet på messen som heter Scanpack. Det finnes nemlig en hel bransje som arbeider bare med emballasje. De forsker på den, designer den, produserer den eller fyller den. Hvordan beskytte mat og drikke best mulig hele veien fra bonden til bordet? Hvordan spare miljøet, forlenge holdba