AddToAny

Militærkupp på moten igjen i Afrika

Soldater i Niger kunngjør kupp: Militærkupp på moten igjen i Afrika I en kort periode etter år 2000 virket det som om afrikanske militære maktmenn hadde innsett at demokrati var bedre enn juntastyre. Det har nå snudd.
Niger er seneste land der oberster og generaler tror de vet best. Men det er fortsatt uvisst om kuppmakerne vil lykkes.

Journalist Publisert torsdag 27. juli 2023 - 10:13 Oppdatert torsdag 27. juli 2023 - 11:00 Del på e-post

Siden 60-tallets uavhengighetsbølge har soldater i mange afrikanske land vist forakt for folkets valgte representanter. Når Nigers president Mohamed Bazoum nå er avsatt, ifølge kunngjøringen på riksdekkende TV onsdag kveld, følger det derfor et kjent mønster.

Det var oberst Amadou Abdramane, ved siden av ni andre militæroffiserer, som leste opp kunngjøringen om at Nigers grenser er stengt, og at det er erklært nasjonalt portforbud. I tillegg skal alle statlige institusjoner ha blitt stengt.

- Vi - militæret og sikkerhetstyrkene - har besluttet å sette en stopper for regimet til president Bazoum, sa obersten, ifølge NTB.

Portforbudet skal gjelde inntil noe annet blir kunngjort, ifølge de militære. Soldatene advarer samtidig mot enhver form for utenlandsk inngripen. De sier også at de vil sørge for at presidenten har det bra.

Bazoum ble demokratisk valgt i 2021 til å lede et av Afrikas fattigste og mest kupp-utsatte land.

Vestafrikanske Niger er nemlig et av de mest ustabile landene i verden. Det har vært fire statskupp siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960 og et betydelig antall kuppforsøk.

Den avsatte presidenten i Mohamed Bazoum framholder i en melding at demokratiet vil bestå i Niger.

- De kostbare seirene vil bli forsvart. Alle nigerere som elsker demokrati og frihet, vil sørge for det, skriver han på X, tidligere kjent som Twitter.

Utenriksminister Hassoumi Massoudou sa til TV-kanalen France 24 at det fortsatt er den valgte regjeringen som er den legitime og lovlige myndigheten i landet. Han la til at den avsatte presidenten er ved god helse. På meldingstjenesten X oppfordrer Massoudou alle demokratiforkjempere og patrioter i landet til å vise motstand, og han sier seg trygg på at befolkningen vil stå imot kuppmakerne, ifølge NTB

Syvende kuppet siden 2020

Dette er det syvende militærkupp i Vest- og Sentral-Afrika siden 2020. Det kan ytterligere forvanske vestlige lands innsats for å hjelpe land i regionen med å bekjempe islamistopprøret som har spredd seg fra Mali det siste tiåret. Niger har vært en nær alliert av USA og Frankrike i kampen mot jihadistene, og en alliert av EU for å hindre migrasjon over Middelhavet til Europa.

En studie gjort av to amerikanske forskere påpeker at det har vært 200 forsøkt på militærkupp i Afrika siden 1950-tallet. Nesten halvparten av disse har vært vellykkede, noe som vil si at de har vart mer enn syv dager, skriver BBC.

Mali er styrt av soldater som nok en gang sier at de vil styre landet mot demokratisk valg. I mellomtiden har de valgt å satse på støtte fra russiske leiesoldater tilknyttet Wagner-gruppen. De har også bedt FNs fredsbevarende styrker om å forlate landet. Franske soldater har allerede trukket seg ut.

Etter at Libyas sterke mann og kuppmaker fra 1969, Moamar Gaddafi ble styrtet av opprørsgrupper i 2011 med fly- og våpenstøtte fra blant annet Norge, USA, Storbritannia og Frankrike, har det pågått kamper mellom den FN-anerkjente regjeringen og andre væpnede grupper. Det

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt