- Jeg venter på en servicetekniker på treskeren, men han klarer seg stort sett sjøl. Vi kan gå oss en runde først og kikke på plassen vi bor på, før vi tar en prat, sier en engasjert Egil Olsvik idet, eller nesten før, journalisten klyver ut av bilen.
«PENSJONIST»Det er nok flere av leserne som husker navnet til Olsvik fra hans tid i Nortura. I kjøttsamvirket hadde han gjennom mange år flere roller, blant annet som konserndirektør, visekonsernsjef med ansvar for egg og fjørfe, og de siste årene, før han gikk av med pensjon i 2018, var han leder for Norturas enhet for forretningsutvikling og juridiske avtaler.
Hvordan man er pensjonist, finnes det jo ingen fasit på. Egil Olsvik har i alle fall uten tvil valgt den aktive varianten av pensjonisttilværelse. Han driver 400 dekar korn og er blant annet styreleder på fakultetet for biovitenskap (Biovit) ved NMBU. De 400 dekarene er det for øvrig sønnen som eier, kona som leier og Egil har hovedansvaret for drifta. Utenfor kontoret, som ligger på låven, står vårhvetesorten Caress og koser seg i sommersola.
De to nevnte rollene, styreleder ved Biovit og kornprodusent, danner bakteppet for at vi er på besøk. For Egil er også leder av styringsgruppa for Partnerskapet for norsk matkorn og planteproteiner.
- Partnerskapet handler om at næringa, sammen med Norges fremste forskningsinstitusjoner, skal samarbeide for å styrke forsknings- og innovasjonsarbeidet på korn. Hensikten er å styrke samarbeidet fra bonde til dagligvare, forklarer han.
ALTOMFATTENDEI disse dager er det omtrent akkurat ett år siden samarbeidspartnerne hadde sitt første fysiske møte. Da lå det allerede halvannet år med arbeid bak.
- Det er Felleskjøpet Agri, NMBU og Norges Bondelag som står bak initiativet. Men jeg tror aldri at jeg har vært med på et lignende prosjekt, hvor det har vært så enkelt å få et ja fra alle aktørene so