Haga og kona Eva Kaldahl driver gården Grandaunet i Overhalla, hvor de leverer rundt 340 tonn økologisk melk. De har eid gården siden 1995 og brukte de første årene på å legge til rette for økologisk drift, med grøfting og ugrasbekjempelse.
- Det var mye ugras her da vi tok over, så vi brukte mye tid i starten på å prøve å få bukt med det. Skal man lykkes, særlig økologisk, må man bruke litt tid på å bli kjent med gården og jorda, forteller han.
I 2001 leverte de sin første tank med økologisk melk og har siden jobbet aktivt for å optimalisere grovfôrproduksjonen etter forholdene på gården.
TESTER KVIGENEFjøset som de driver i nå, er i utgangspunktet fra 2004, da de bygget nytt for å få på plass løsdrift med melkegrav. Deretter utvidet de melkeavdelinga, bygde om hos kalvene i 2013 og satte inn GEA-robot i 2017. I dag har de opptil 50 melkekyr, pluss kviger og kastrater i hoveddelen av fjøset, med plass til kalver og ungdyr i den gamle delen.
- Vi selger normalt oksekalvene, men hvis vi har plass, beholder vi gjerne ti til femten okser som vi kastrerer, forteller Haga.
Nå har de imidlertid litt flere kviger enn de trenger, men så lenge de har plass, ønsker de å beholde dem til de har vært igjennom i hvert fall et par laktasjoner, før de eventuelt selger dem unna.
- Vi vil ikke risikere å selge kviger som viser seg å være veldig gode. Derfor prøver vi dem først, og selger heller unna greie dyr som har gått en laktasjon eller to, forklarer han.
FÔRER MED FERSKT GRASHaga og Kaldahl har produksjon av melk året rundt, noe som medfører at kyrne må stå nært fjøset, også i sommersesongen. Siden de har begrenset med beiteareal i umiddelbar nærhet, er de avhengige av å fylle opp fôrbrettet hver dag. De har imidlertid mer enn n