AddToAny

LITEN GUIDE TIL FODMAP - SMART MAT FOR DE MED IRRITABEL TARM

Du har sikkert hørt om FODMAP. Men hva er det egentlig? FODMAP (ikke FOODMAP, som mange tror), har fått navnet sitt fra en gruppe naturlige karbohydrater i maten vår, som lett lar seg gjære i tarmen under gitte forutsetninger - for eksempel hos en person med irritabel tarm.
TYDELIG KOMMUNIKASJON: Laila Røtterud (t.v.), seksjonsleder Lillestrøm hovedkjøkken og klinisk ernæringsfysiolog Kaja Helland-Kigen har følgende råd til andre som vil fjerne «diakosten»: Det går fint så lenge man er tydelig og pasientene vet hva de har å forholde seg til.va er irritabel tarm?
Irritabel tarm kan oppstå allerede i barndommen, men det er vanligere at symptomene gjør seg gjeldende i ung voksen alder. Bare unntaksvis opptrer tilstanden etter fylte 50 år. Noen sliter med forstoppelse, andre har diaré, og noen veksler mellom løs og hard mage. Ofte kan de som har irritabel tarm ha stor trang til å gå på do, uten at noe kommer ut.
Bare et fåtall av personer med irritabel tarm har alvorlige tegn og symptomer. Og heldigvis - uansett hvor plagsomme symptomene er, vil aldri irritabel tarm føre til betennelse i tarmslimhinnen, ei heller til økt risiko for tarmkreft, for eksempel. Et sunt og fornuftig kosthold, stressreduksjon og en sunn livsstil vil kunne holde plagene under kontroll for de fleste. Noen vil i tillegg ha behov for medisinering og rådgivning. Dette kan variere gjennom ulike perioder i livet, og de fleste opplever å ha gode dager og uker med jevne mellomrom.

HV
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt