AddToAny

Kriminalpolitikk for strengere og mildere straff

Jeg leser ofte i mediene at det på ytterste politiske høyreside ropes på strengere straffer, og jo lengre en kommer på den politiske venstresiden, fremmes det en mer human og menneskelig kriminalpolitikk. Gjennom mange år har jeg fundert på hva som er en streng og hva som er en mild straff.
Det jeg har sett gjennom 38 år som fengselsbetjent og fengselsførstebetjent er nok noe annet enn den allmenne og politiske oppfatningen av fengselsstraff. Ofte, når en person blir innsatt i fengsel, kommer vedkommende inn og treffer kjente personer fra sitt utemiljø. Det blir som å komme hjem og treffe sine kjente og kjære, der fengselsoppholdet innebærer å samhandle med andre innsatte i fellesskapet, til måltider, trening og i luftegården, og å vente på løslatelsen. Noen går på skole og er i jobb i verkstedene, slik at tiden skal bli kortere frem til friheten.
Så er det noen innsatte som er fullstendig «fed up» av det livet de lever, jamfør fortellingen i min Ph.D.-avhandling, om Jørgen som isolerte seg fra de andre innsatte i frykt for det som ventet ham etter løslatelsen. Altså at den hardeste straffen for Jørgen var å greie og bryte med det rusrelaterte og kriminelle miljøet som ventet han etter løslatelsen.

Jeg tenker at den aller strengeste straffen trer inn når en innsatt bestemmer seg for å gjøre livsendringer, bort fra kriminalitet som ofte også er forbundet med rus. Når det da ropes på «strengere straffer» bør det være å rope på mer endringsbaserte tiltak i kriminalomsorgen. Det bør/kan handle om flere endringsbaserte kurs for innsatte, økt fokus på kontaktbetjentarbeid og betydningen av relasjonsdannelse, yrkesutdanning, oppbygging av verksteder som gir yrkeserfaring og tilgang på fagbrev, grunnskole og videregående skole for dem som mangler dette, og for noen kan det gjelde høyere utdanning.
I min forskning har jeg konkludert med at fengselsbetjentene er de nærmeste til å jobbe med rehabiliterende virksomhet overfor de innsatte, nettopp fordi de har en hjelper- og grensesetterfunksjon. Fengselsbetjentene med sin erfaring, sitt ansvar, engasjement og interesse, som et helt menneske, møter den innsatte som et helt menneske, med alt av følelser og utfordringer. Da nytter det ikke å ta vekk grensesetterfunksjonen med oppdragelse, veiledning og rettledning. Det betyr at hjelp, spesielt der innsatte har et mål om å bekjempe både rus og kriminalitet, må inneholde veiledning gjennom gode refleksjoner dem imellom, og rettledning, der betjenten må fortelle den innsatte hva han/hun må gjøre for å greie å nå sine mål.
Eksempel fra avhandlingen er: «Henriksen, med mange år bak seg i norske fengsler, skriver at han har vært så heldig at han har hatt kontakt med Are Høidal, fengselsleder i Halden fengsel, som har fulgt ham gjennom gode og vonde dager. «Han ble erstatningen for en manglende farsfigur som satte grenser, og som likevel ga meg en ny sjanse når jeg feila - en myndig mann med sterk rettferdighetssans»» (Henriksen, 2016, s. 340 og Johansen, 2023, s. 300).
«Er du heldig, treffer du noen som ser deg og hv
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

Blomstringen av kirsebærtrærne er en stor begivenhet mange steder i verden. Trærne i Washington blomstret rekordtidlig i år, og en unormalt varm mars måned er forklaringen.
NFF-magasinet 15.04.2024
NFF-magasinet 15.04.2024
De kjører omveier til jobb og besvimer etter vakta. Unge fengselsbetjenter advarer om helsefarlige arbeidsforhold.
NFF-magasinet 15.04.2024
Innlåsing, høyt konfliktnivå og helseskadelig arbeidsmiljø setter sitt preg på Indre Østfold fengsel.
NFF-magasinet 15.04.2024
Fengselsansatte får endelig full yrkesskadedekning. - En lettelse og en anerkjennelse, ifølge NFF.
NFF-magasinet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt