BUSKAP
30.01.2017
Ifylgje Mjølkonomi-statistikken i 2015 åt kyr i konvensjonell drift 62 MJ og dei økologiske 68 MJ grovfôr per ku og dag (1 FEm ≈ 7,075 MJ). Tala inneheld alle raser. Variasjonen er veldig stor.
Dei 10 prosent beste buskapane hadde 74 MJ grovfôr per ku og dag, medan dei 10 prosent lågaste hadde 53-54 MJ. Spesielt i gode grovfôrår bør det vera eit mål å få i kyrne mest mogleg grovfôr og heller spare kraftfôr. I denne artikkelen skal vi sjå på kva som påvirkar opptaket, og ei enkel økonomiske vurdering. I Kukontrollen bereknar vi «MJ utanom kraftfôr». Dersom det ikkje blir gjeve «anna fôr» som for eksempel mask og potet vil dette også dreie seg om reint grovfôroppptak. Kukontrollberekninga har vesentlege feilkjelder som det er viktig å vera klar over. Mjølkonomitala er mykje sikrare.
Berekning av grovfôropptak og feilkjelder
Prinsippet for utrekninga i Mjølkonomi er slik: Energiforbruk totalt ut frå kyrne sin produksjon - energi frå tildelt kraftfôr og eventuelt «anna fôr» = energiopptak frå grovfôr. Så dividerer vi dette med antal fôrdagar. Energiforbruket blir korrigert i forhold til fett- og proteinprosent i tankmjølka, slik at eventuell feil uttak av mjølkeprøver ikkje påvirkar resultatet. Vi tek også omsyn til oppgjeve bruk av tankmjølk til kalvane. Det er konsekvent rekna med to prosent svinn hjå alle - for eksempel husholdningsmjølk og uttømt antibiotikamjølk. Kraftfôrmengda oppgjeve i Kukontrollen stemmer ikkje alltid med faktisk forbruk pluss/minus lagerendring, og i Mjølkonomi korrigerer vi for avvik. Grovfôropptak i Mjølkonomi gjev derfor ganske sikre tal. Ei feilkjelde er at vi ikkje veit vekta på kvar enkelt ku, men vi tek omsyn til brystmålingar og slaktevekter i buskapen. Fei
Gå til medietBerekning av grovfôropptak og feilkjelder
Prinsippet for utrekninga i Mjølkonomi er slik: Energiforbruk totalt ut frå kyrne sin produksjon - energi frå tildelt kraftfôr og eventuelt «anna fôr» = energiopptak frå grovfôr. Så dividerer vi dette med antal fôrdagar. Energiforbruket blir korrigert i forhold til fett- og proteinprosent i tankmjølka, slik at eventuell feil uttak av mjølkeprøver ikkje påvirkar resultatet. Vi tek også omsyn til oppgjeve bruk av tankmjølk til kalvane. Det er konsekvent rekna med to prosent svinn hjå alle - for eksempel husholdningsmjølk og uttømt antibiotikamjølk. Kraftfôrmengda oppgjeve i Kukontrollen stemmer ikkje alltid med faktisk forbruk pluss/minus lagerendring, og i Mjølkonomi korrigerer vi for avvik. Grovfôropptak i Mjølkonomi gjev derfor ganske sikre tal. Ei feilkjelde er at vi ikkje veit vekta på kvar enkelt ku, men vi tek omsyn til brystmålingar og slaktevekter i buskapen. Fei