Hvis vi ser på utslippene fra husholdninger i Norge, er mat den tredje største kilden til utslipp, med av utslippene. Animalske produkter (som inkluderer kjøtt, fisk, egg og meieri) står i snitt for fra kostholdet vårt. Spesielt drøvtyggerkjøtt bidrar mye med rundt 35 prosent av de totale utslippene fra kosthold.
Det er nødvendig å redusere utslippene globalt, og maten vi produserer og spiser spiller en viktig rolle i dette. I vestlige land spises det mye mer kjøtt enn i utviklingsland per i dag.
Marit Klemetsen og Bob van Oort, Cicero - senter for klimaforskning
Vi vil trekke frem fem barrierer og løsninger for å kutte utslipp fra kosthold i Norge i dag:
1. Jordbruksoppgjøret
Målsetningen for utslippskutt i matproduksjonen frem mot 2030 er i hovedsak søkt løst gjennom økt karbonfangst og forbedringer i produksjon. Men produksjonen bør også vris slik at