AddToAny

- Kjønnsbalanse er det viktigste virkemiddelet for å få kjønnsperspektiver i forskning

- Kjønnsbalanse er det viktigste virkemiddelet for å få kjønnsperspektiver i forskning
Forskningsrådets nye direktør er opptatt av å få flere kvinner inn i forskningens verden, men syns det er vanskelig å si mer om hvordan få inn kjønnsperspektiver i forskninga. Vi har stilt John-Arne Røttingen spørsmål om kjønn og sånn.
Mer om Forskningspolitikk Mer om Kjønnsperspektiver i forskning John-Arne Røttingen, Forskningsrådets nye direktør, mener mainstreaming og ikke egne programmer er veien å gå for å få best mulig forskning på kjønn. Foto: Ida Irene Bergstrøm

En slags supermann har inntatt sjefsstolen i Forskningsrådet. I hvert fall er det lett å tenke i de baner når utprøving av Ebolavaksinen står på toppen av CV-en. Sammen med en rekke betydningsfulle lederoppdrag og forskning på hvordan hele verden kan få tilgang til gode helsetjenester.

Jobben med å redde verden er imidlertid satt på vent: 1. mars tok John-Arne Røttingen fatt på arbeidet med å styre norsk forskningsfinansiering.

Men hva kan han om kjønn?

- Jeg har jo helse- og medisinskfaglig bakgrunn. Der har vi harde fakta som dokumenterer at det er kjønnsforskjeller mellom menn og kvinner, og at det er viktig å ha data som representerer hele bredden av populasjonen som man ønsker å ha kunnskap om.

- Det er nesten litt absurd at det tok så lang tid før man implementerte et kjønnsperspektiv. Så handler det selvfølgelig ikke bare om kjønn, men også om for eksempel alder og etnisitet.

Holder en knapp på mainstreaming

Fra en beskjeden pult i det som ser ut som et helt gjennomsnittlig åpent kontorlandskap i Norges forskningsråd, skal Røttingen gjøre jobben som Norges mektigste mann i forskning.

Han kjenner til Forskningsrådets policy på kjønnsbalanse og kjønnsperspektiver i forskning. Både fordi han sikkert har kikket litt på den før intervjuet med Kilden kjønnsforskning.no, men også fordi han har behandlet den da han satt i styret til Forskningsrådets Divisjon for samfunn og helse.

Kjønn i helseforskning kan han. Men hva med kjønnsforskning som sådan, forskning på makt, muligheter og normer? Er det noe han er opptatt av?

- Kjønn er et viktig element i samfunnslivet. Dette er et veldig viktig tema. Men så er spørsmålet i hvilken ramme den forskningen bør drives, bør den drives segregert eller integrert?

I henhold til Forskningsrådets policy på kjønn, skal forskning på kjønn ikke foregå i egne programmer, men integreres overalt der det er relevant. Dette er en strategi Røttingen s

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt