AddToAny

Kampen om campus

Kampen om campus
Trondheim står overfor sitt største byutviklingsprosjekt på mange tiår når NTNU skal etablere ny campus. Universitetets ledelse ønsker seg et kompakt universitet rundt Gløshaugen.
Trondheims politikere vil ha byintegrasjon og er provosert av NTNUs frem gangsmåte. I potten ligger 130 000 kvadratmeter med lokaler og ti milliarder kroner fra regjeringen.

Ny universitetscampus NTNU

September 2015: Regjeringen besluttet at NTNU skal samles i én campus i området rundt Gløshaugen.

Oktober 2016: NTNUs styre slutter seg til rektors tilrådning om at nye bygg for samlet campus i Trondheim lokaliseres vest for Gløshaugen, ned mot Elgeseter.

November 2016: Utlysing av første del av idé- og plan konkurransen for utvikling og utarbeiding av en fysisk plan for området Gløshaugen - Elge seter - Øya. Innleveringsfrist 13. januar.

14. februar 2017: De fem vinnerne av første trinn offentliggjøres.

7. april: Innleveringsfrist for andre trinn i idé- og plankonkurransen.

Utover i 2017: Utarbeide masterplan for campus utvikling i Trondheim som består av fysisk plan for

campus, kartlegging og utvikling av konsept for ulike typer arealer, og faglig lokalisering i samlet campus.

2018-2019: Programmering og forprosjekt for nye bygg i samlet campus.

2020: Tidligst byggestart samlet campus.

2025: Mål om at samling av campus i Trondheim i hovedsak er gjennomført.

La oss ikke starte med begynnelsen. La oss heller starte et sted midt i prosessen, i januar 2017. For den som begynte å lese Adresse avisen og Universitetsavisa i midten av januar, var det ikke uten videre klart hva som foregikk, bortsett fra at det var mye som foregikk.

10. januar ble det avholdt møte i Formannskapet, det nest øverste styrende organet i Trondheim kommune. Der fant man det på sin plass å vedta en skjerpelse av hva man mente om NTNUs campus-planer. Det gjaldt alle de politiske partiene med unntak av FrP. Beskjeden var tydelig: Det skal ikke komme nybygg i Høgskoleparken, og deler av det nye universitetsområdet skal bygges innenfor elveslyngen, det vil si i Midtbyen, på den andre siden av Nidelva.

Formannskapet hadde allerede i september uttalt at grøntområdene måtte tas vare på i så stor grad som mulig, men nå ble tonen altså skjerpet. Man ønsket en sterk tilstedeværelse i Midtbyen, der NTNU allerede er til stede, etter sammenslåingen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, og med Vitenskaps- museet.

Innenfor elveslyngen

Aps gruppeleder Geir Waage sa at formannskapets ønske om tilstedeværelse i Midtbyen er åpenbart noe større enn det NTNU til nå har lagt opp til. Vårt håp er at de lander på at de også ønsker at deres fremtidige aktivitet legges innenfor elveslyngen.

Høyres kommunalråd Berit Tiller uttalte at hun var provosert over NTNUs holdning: Det er min klare oppfatning at NTNU ikke har hørt på politikernes signaler i denne saken. Vi fremmer derfor forslag som går enda lenger enn det forslaget sentrum-venstrepartiene har lagt frem. Campus må utvikles innenfor elveslyngen, ikke utenfor. Høyskoleparken skal også bevares slik den er i dag. I formannskapets vedtak het det at en sterk tilstedeværelse av NTNU i Midtbyen er viktig for å skape en attraktiv, byintegrert campus og imøtekomme ambisjonen om urbanitet.

Den skjerpete tonen så ikke ut til å bekymre Merete Kvidal, prosjektsjef for campusutviklingen. Hun uttalte til Adresseavisen at dette har kommunen sagt tidligere, og vi har tatt det inn i vårt konkurransegrunnlag og kunne informert bedre om det. Vi er inne i en prosess, ingenting er besluttet. De signalene som kom i formannskapsmøtet, tar vi med oss videre.

Merkelig tidspunkt

Dette vedtaket fra Trondheims p

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt