Dette tegner også et dramatisk bakteppe for trøndersk jordbruk og distriktsjordbruket i en større sammenheng. Hvordan skal vi som samfunn sikre landbruk i hele landet som grunnlag for økt matproduksjon og beredskap? Skal dagligvarekjedenes og forbrukerens jakt på billig mat resultere i en sentralisert matproduksjon i Norge, med brakklagte «gläsbygder» slik vi finner dem i Sverige? Eller er forbrukeren og politikerne faktisk villige til å betale for å opprettholde et aktivt landbruk i hele landet?
Trøndelag Bondelag ser mange faretegn i kjølvatnet av utviklingen i jordbruket og det norske matsystemet de siste 30 åra. Avregulering og effektivisering får konsekvenser over tid. Dersom vi som samfunn ønsker en mer balansert utvikling i hele landet, må målsettingene for norsk matproduksjon følges opp med sterkere politisk virkemiddelbruk.
Hvordan kunne en så viktig strategisk beslutning i Nortura i løpet av noen måneder svinge fra et vedtak om å bygge