AddToAny

Her ble fem av seks masterstudenter ikke ferdige i tide

Her ble fem av seks masterstudenter ikke ferdige i tide
-Pinlig, sier rektor. Sjekk hvem som har de tregeste og raskeste studentene her. Flertallet av norske studenter klarer ikke å gjennomføre studiet sitt på normert tid, som er tre år for en bachelorgrad og vanligvis to år for en mastergrad.
Blant bachelorstudentene som startet i 2013, var det bare drøye 38 prosent som kom i mål i tide. Blant masterstudentene som startet i 2014, klarte i underkant av 43 prosent dette. Dette viser Kunnskapsdepartementets tilstandsrapport for høyere utdanning, som ble lagt frem i dag. Kunnskapsdepartementet skriver:

Andelen studenter som gjennomfører utdanningen på normert tid, er generelt for lav. Forsinkelser innebærer betydelige kostnader for den enkelte og binder ressurser ved institusjonene.

Institusjonene taper også penger fordi de får penger fra departementet ut fra hvor mange studiepoeng studentene tar.

Store forskjeller

Men det er også betydelige forskjeller mellom lærestedene. Blant de statlige institusjonene er Høgskolen i Østfold (HiØ) og Høgskulen i Volda (HiVO) de dårligste til å få masterstudenter til å fullføre i tide. Ved HiVO fullførte bare 16,7 prosent av masterstudentene på normert tid, mens HiØ er dårligst i landet med 13,3 prosent.

- Vi synes jo dette er pinlig. Vi gjør det vi kan for å møte bedre det både vi, våre studenter og Kunnskapsdepartementet forventer, sier Volda-rektor Johann Roppen til Forskerforum.

HIØ hadde ikke anledning til å kommentere tallene mandag ettermiddag/kveld eller tirsdag morgen.

Her ser du hvor stor prosentandel av masterstudentene fra 2014-2016-kullet ved statlige institusjoner som fullførte på normert tid.

HiVO har seks masterutdanninger, blant annetNynorsk skriftkultur, Helse- og sosialfag og Dokumentar og journalistikk. Til høsten ruller høyskolen de ut to de to nye masterutdanningenene for grunnskolelærere.

Roppen sier at høyskolen har hatt mange studenter som har ønsket å studere på deltid.

- Da vi startet opp for med mastertdanninger 15-20 år siden, var det videreutdanningsmarkedet vi rettet oss mot. Nå går det i retning av at masterutdanning blir normalutdanningen, sier han.

Han forteller at høyskolen har nedsatt en gruppe som skal undersøke årsaken til den langsomme gjennomstrømmingen og komme med forslag til tiltak.

Så mange bachelorstudenter fullfører i tide

Roppen kan uansett glede seg over Høgskulen i Volda kommer på andre plass når det gjelder gjennomstrømming på bachelornivå. 65,3 prosent av bachelorstudentene gjennomførte på normert tid. De har vært på topp to de tre siste årene.

Her ser du hvor stor prosentandel av bachelorstudentene i 2013-2016-kullet som fullførte på normert tid.

-Det kommer av at ansatte prioriterer undervisning og veiledning og at studentene vet at de alltid på Høgskulen i Volda vil finne åpne dører hos lærere, administrasjon og ledelse hvis det er noe de lurer på, kommenterer rektor Roppen.

Få flere nyheter og kommentarer om høyere utdanning og forskning: .

UiO dårligst i klassen

Universitetet i Oslo (UiO) har lavest andel bachelorstudenter som kommer i mål på tre år. Slik var det også da Kunnskapsdepartemetet la frem sin tilstandsrapport i fjor. Forskerforum har bedt UiO-rektor Ole Petter Ottersen om å kommentere, noe han har foreløpig ikke gjort. Universitetet ønsker imidlertid å øke studiepoengproduksjonen og få ned frafallet. Tidligere i år behandlet universitetstyret en sak om dette. Ifølge sakspapirene er universitetets viktigste tiltak at fakultetene skal styrke studentenes integrering i fagmiljøet og gi god oppfølging underveis i studiene og at fakultetene skal ta i bruk nyskapende og studentaktive lærings- og vurderingsformer for å styrke studentenes læringsutbytte og utdanningenes arbeidslivsrelevans.

Kunststudentene somler ikke

I den andre enden av skalaen er Kunsthøgskolen i Oslo, der 76 prosent av bachelorstudentene og 71 prosent av masterstudentene fullførte på normert tid.

Rektor Jørn Christian Mortensen skriver i en e-post at deres studenter er særdeles motviterte, og viser til at høyskolen har høye søkertall. - Videre har vi hardt arbeidende studenter som bruker mer enn opp under 50 timer i uka på studiene. Men det betyr også mye at vi har relativt stor lærertetthett,noe som igjen henger sammen med fagenes egenart, forklarer han.

Tannlegestudentene jobber mest med studiene. Sosiologistudentene jobber minst.

Image-text:

De færreste masterstudenter ved Høgskulen i Volda kommer i mål i tide.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt