Alle barn på Færøyene skal få vokse opp med tilgang på fersk melk. Ikke bare melkepulver og langtidsholdbar melk. Det var utgangspunktet for en stor snuoperasjon, som har gjort at øyriket med 54 000 innbyggere i dag er selvforsynt med fersk melk, yoghurt og smør.
- Tidligere hadde man et privat meieri i Torshavn, men de fleste bøndene solgte melka direkte til kundene. De hadde gjerne mellom en og tre kuer. Mengden var imidlertid lavere enn etterspørselen, og det tok så lang tid å importere at det var vanskelig å få fersk melk fra andre land, forteller Sigert Patursson.
Innførte kvotesystemHan er leder av bondeorganisasjonen Bondafelag Føroya, melkeprodusent og en av eierne av dagens eneste meieri på Færøyene - Meginfelag Búnaðarmanna (MBM).
- Politikerne og bøndene hadde et felles mål om å øke produksjonen, så alle barn skulle få fersk melk. Bøndene ble oppmuntret til å investere, og flytte produksjonen til områder utenfor tettbygd strøk. Mye av jorda som tradisjonelt hadde blitt brukt til jordbruk var allerede bygd ut, ettersom folk over mange år slo seg ned i områdene hvor det ikke var så bratt, sier han.
MBM eies av alle Færøyenes melkeprodusenter, som i dag teller 15 gårder og 18 personer da flere har samdrift. Meieriproduksjonen startet i 1980, og mye har skjedd siden den gang.
- Som en konsekvens av bankkrisen på Færøyene i 1992, ble det innført melkekvoter i 1993. Da de ble gjort salgbare i 2004 var det mange som valgte å avslutte produksjon