SKOG
31.08.2022
Bli med kokk og sanker Ella Groruds på den siste av tre skogturer. Nå om høsten fullfører skogen sitt årlige kretsløp, og tilbyr oss å ta del i overskuddet.
For de fleste betyr høst bær og sopp, men Ella Grorud lar øynene gli over skogbunn og tretopper mens hun går gjennom skogholtet hun er så kjent i. For henne betyr høsten ulike muligheter avhengig av hvordan sommeren har utviklet seg. Tørke, for eksempel, holder de fleste matsoppene under bakken. De utsetter formeringen til neste år, for soppene er tålmodige av natur.
Derfor blir hun glad for å finne en god samling matblekksopp i skogkanten. I morgen skal familien hennes få hennes berømte soppsuppe. Uansett tørke eller ikke, finner hun alltid noe godt rett borti skogholtet.
HØYT HENGER DE 1
Folk blir vel aldri helt enige om mengder av rognebær betyr mye eller lite snø den kommende vinteren. Uansett plukker Ella gjerne noen av de oransjerøde bærene til gelé og likør, men hun lar nok fuglene stikke av med det aller meste.
- Jeg fryser dem i minst et døgn. Da sprenger iskrystallene frem sødmen, slik at beskhetene føles mer dempet. I tillegg sper jeg rognebærgeleen med epler. Rognebærenes beskhet passer til alle former for viltkjøtt, slår hun fast.
Til rognebærlikøren bruker hun 40 prosent smaksnøytral sprit som vodka.
- Ikke bruk 60 prosent for bærene har for lite saft i seg til å døyve spritsmaken, hevder hun.
Hun plukker også noen ekstra fine rognebærklaser. D
Gå til medietDerfor blir hun glad for å finne en god samling matblekksopp i skogkanten. I morgen skal familien hennes få hennes berømte soppsuppe. Uansett tørke eller ikke, finner hun alltid noe godt rett borti skogholtet.
HØYT HENGER DE 1
Folk blir vel aldri helt enige om mengder av rognebær betyr mye eller lite snø den kommende vinteren. Uansett plukker Ella gjerne noen av de oransjerøde bærene til gelé og likør, men hun lar nok fuglene stikke av med det aller meste.
- Jeg fryser dem i minst et døgn. Da sprenger iskrystallene frem sødmen, slik at beskhetene føles mer dempet. I tillegg sper jeg rognebærgeleen med epler. Rognebærenes beskhet passer til alle former for viltkjøtt, slår hun fast.
Til rognebærlikøren bruker hun 40 prosent smaksnøytral sprit som vodka.
- Ikke bruk 60 prosent for bærene har for lite saft i seg til å døyve spritsmaken, hevder hun.
Hun plukker også noen ekstra fine rognebærklaser. D