AddToAny

Håp i sikte i «verdens farligste yrke»

Skipsopphuggingen langs strendene i Sør-Asia har lenge hatt den triste tittelen «verdens farligste yrke». Men neste år kommer «Hongkongkonvensjonen» på plass, en avtale som skal lette farene. Håper man.
- Når det kommer en storm, søker alle ly under det største treet. Det største treet er dere, dere i Vesten. Så dere må hjelpe til med å passe på oss, sier Abdul Rahman.
40-åringen er veteran med 23 års arbeidserfaring innen «shipbreaking», som dette heter på alle språk. Han har reist seg for å komme med denne avskjedshilsenen til oss i det lille rommet der vi sitter sammen med en gruppe arbeidere som er organisert i det bangladeshiske metallforbundet BMF. Dette er viktig.
Det er den fjerde gruppen Magasinet møter denne dagen langs strendene nord for Chittagong sørøst i Bangladesh. Noen har vært fra dette forbundet, noen fra et annet, og da har vi knapt snakket med de mange som ikke er organisert. For organiseringsgraden er lav, og organisasjonsarbeid dristig. Etter hvert har vi hørt så mange lidelseshistorier at vi er helt numne: Lønna er elendig, og de får sjelden den minstelønna de har lovfestet krav på. Arbeidstiden er gjerne, la oss si «improvisert», og de er særlig bekymret for å jobbe om kvelden, når det er mørkt og arbeidsplassen dårlig opplyst. Da er jobben ekstra farlig. For om det er én ting alle er enige om, så er det at shipbreaking er farlig. Det er en jobb der man kutter og håndterer enorme stålplater, gjerne omringet av farlige kjemikalier - og i man
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

Alle industriarbeidere får minst 7 kroner mer i timen, og lavtlønte 3,50 i tillegg etter at Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige. Ramma for oppgjøret er 5,2 prosent.
Det er flott at Hongkong-konvensjonen endelig er vedtatt, mener Fellesforbundets Mohammad Afzal: - Men nå gjelder det å følge med på at den blir fulgt opp.
- Det er opp til oss lokalt å sørge for at lønnsoppgjøret ender med et godt resultat, sier klubbleder Stian Sagvold på Aker Solutions Verdal.
Operatører i industrien skal lett kunne ta spesialsydde moduler som øker kompetansen. Staten blir med på spleiselaget.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt