AddToAny

Grasfrø i vekstskiftet

TØNSBERG: Lars Kristian Rustan og Knut Søyland driver 650 dekar grasfrøproduksjon. Det er et bra vekstskifte og gir god økonomi, men krever at en er på tå hev gjennom vekstsesongen.

- Organisert frøavl i Norge startet opprinnelig her i Vestfold i 1952. Målet den gangen var å få fram sertifiserte såfrø, i tillegg til at det kunne bli et godt vekstskifte i kornproduksjon, etter hvert som kubøndene ble borte i området, forklarer Knut Søyland, som sitter i styret i Norsk Frøavlerlag.

Det er i slutten av april, sola skinner fra skyfri himmel og på alle jorder rundt oss, rett nord for Revetal i Tønsberg kommune, durer det i traktorer og ryker bak såmaskiner og tromler. Likevel har korn- og grasfrøprodusentene Lars Kristian Rustan og Knut Søyland en rimelig grei hvilepuls, og har tatt seg våronnfri noen timer for å snakke om grasfrøproduksjon som vekstskifte i korn.

- Vi driver i grunnen og venter på at vi skal komme i gang og så konserveserter senere i uka. Og vi har begge foreldre som fortsatt er med og kjører i våronna, så det går ganske greit, sier Rustan.

Han tok over hjemgården i 2013 og skilte ut jorda og maskinene samme år i et DA, som han opprettet sammen med naboen Knut Søyland. Til sammen driver de 2 050 dekar i Forum Gårdsdrift DA, og i år dyrker de 650 dekar frø til modning, i form av engsvingel og timotei.

Med mange flinke folk både innen offentlig forvaltning, forskning og med engasjerte produsenter, har det blitt et dedikert miljø på frøavl i Vestfold. Fram til Re kommune ble slått sammen med Tønsberg for to år siden, sto de for halvparten av frøproduksjonen i Vestfold, fylket som igjen står for halvparten av frøproduksjonen i Norge.

HVETE ER BEDRE ENN BYGG

Frøproduksjon på engsvingel og timotei starter med et gjenleggsår, der det er viktig å ikke få for tjukk kornåker.

- Særlig om en dyrker bygg, er det viktig å gå litt ned på gjødslinga og ikke så for tett åker. Vi har brent oss på at åkeren i gjenleggsåret har blitt så tykk, at graset under har gått ut. Det er lettere om vi dyrker hvete, men det har den ulempen at vi ikke får treska så tidlig på høsten, sier Søyland.

Spesielt engsvingel er det viktig at du får høstet tidsnok, og få gjødsla opp om høsten, slik at den får satt nok skudd da, noe som igjen påvirker hvor stor avling du kan ta året etterpå.

- Siden vi gjødsler såpass mye med husdyrgjødsel, bruker vi bare hvete gjenleggsåret nå. Om vi får et kjempeår med maks utnyttelse av husdyrgjødsla, ville byg

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt