Dagligvarehandelen
29.03.2022
Lagring i riktig temperatur, lite lys og god rullering i diskene reduserer problemet med grønne poteter.
Grønne poteter står for mye svinn i frukt- og grøntavdelingene. Norgesgruppen alene rapporterte i 2018 at 50 tonn poteter til en verdi av rundt én million kroner gikk tapt i svinn.
Grønne poteter er giftige
- Grønne poteter skal ikke spises. Det er derfor poteter dyrkes i jorden og skjermes for lys på veien fra jordet til bordet, fremholder matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Når potetene blir utsatt for sollys, vil det dannes klorofyll. Klorofyll er ikke farlig i seg selv, men gir en indikasjon på at poteten har vært under forhold der den kan ha dannet giftige stoffer vi ikke skal få i oss, påpeker Gulbrandsen.
- Grønnfargen er en indikasjon på at også giftstoffet solanin kan ha blitt dannet. Poteter som i
Gå til medietGrønne poteter er giftige
- Grønne poteter skal ikke spises. Det er derfor poteter dyrkes i jorden og skjermes for lys på veien fra jordet til bordet, fremholder matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Når potetene blir utsatt for sollys, vil det dannes klorofyll. Klorofyll er ikke farlig i seg selv, men gir en indikasjon på at poteten har vært under forhold der den kan ha dannet giftige stoffer vi ikke skal få i oss, påpeker Gulbrandsen.
- Grønnfargen er en indikasjon på at også giftstoffet solanin kan ha blitt dannet. Poteter som i