AddToAny

Godt fôr - med faste spor

TØNSBERG: Jon Herman Wold-Hansen kjører hele graslinja i faste spor, med åtte meters mellomrom. Det begrenser jordpakkinga og gir gode forutsetninger for å ta ut store avlinger.

Våle-bonde Jon Herman Wold-Hansen er trolig blant dem i landet som har holdt lengst på med faste kjørespor i grovfôrproduksjonen sin. Etter at han og kona tok over i 2011, gikk det bare noen få år før de bestemte seg for å redusere jordpakkinga på grasskiftene, ved å følge faste spor på alle arbeidsoperasjoner.

- Jeg husker ikke helt hvor mange år vi har holdt på med det, men det er vel ikke fullt ti år enda. Sju år tror jeg, forteller han over kaffekoppen.

FØRSTE KJØRING ER VERST

På grasenga, rett bak bolighuset på gården, ligger kjøresporene som trikkeskinner på langs av jordet, men på diagonalen går det et enkelt spor, som tydelig bryter med de andre.

- Her har det blitt kjørt feil, og det viser hvor mye merker det blir av bare en feilkjøring, påpeker Wold-Hansen.

Selv om all kjøring på åkeren er belastende for plantene og fører til pakking av jorda, er det den første kjøringa etter vinteren som gir størst utslag, mener han.

- I jorda er det mange luftporer, som blir trykket sammen når vi kjører over. Det skal ikke kjempetung redskap til for å pakke disse luftporene sammen, så det er bare én enkelt overkjøring som er nok for å gi utslag, forklarer han.

All overkjøring etter den første bidrar selvsagt til ytterligere sammenpakking av disse luftporene, men sannsynligvis på langt nær like mye som den aller første.

- Tanken er at vi, ved å konsentrere kjøringa på et så lite område som mulig, får bedre luftutveksling i jorda og bedre flyt og opptak av næringsstoffer til plantene. Dessuten tror vi at det fremmer jordlivet, og gir bedre rotutvikling, s

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt