AddToAny

Genredigering - CRISPR

Genredigering - CRISPR
CRISPR står for «Clustered Regularly Interspaced Short Palendromic Repeats». Prinsippet er kort sagt at man kan endre gener ved å fjerne, bytte ut eller legge til DNA. Denne metoden er utviklet til å bli særs presis, slik at den treffer akkurat på den posisjonen på genet som er ønskelig.
CRISPR-teknikken etterligner naturlige mutasjoner som oppstår i DNA-et. Ved bruk av CRISPR der man ikke setter inn fremmed DNA fra andre arter eller raser, kan man i praksis ikke skille det fra naturlige mutasjoner.



Naturlige mutasjoner

Naturlige mutasjoner i en art eller populasjon skjer hele tiden. Det er slik vi har drevet avlsarbeid siden vi startet å domestisere dyr. Når en mutasjon oppstår kan den vise seg å være gunstig i forhold til egenskapene vi ønsker å avle på. Ved seleksjon av de dyra som har den spesielle og ønskete mutasjonen vil frekvensen av denne øke.



Cellens jobb

Når DNA-et blir ødelagt eller ved celledeling (der DNA-et skal kopieres), brukes den ene DNA-tråden som mal for å lage den andre. Dette gjøres ved at den ene DNA-tråden leses av og tilhørende DNA-tråd med motsatte baser dannes. Det er baseparene som gjør det mulig å reparere og kopiere DNA-tråden, fordi det alltid er de samme basene som er bundet til hverandre. A (adenin) og T (thymin) danner alltid et basepar, og tilsvarende med C (cytosin) og G (guanin). På den måten, når det blir et brudd i den ene DNA-tråden vil alltid cellen kunne reparere den ved å lese av basene på den motsatte DNA-tråden.



Hva er CRISPR

CRISPR utnytt
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt